Ako volite tursku kuhinju, isprobajte tzv. turski "seoski hleb", nećete se pokajati.
Bazlama je jednostavan i preukusan turski hleb koji ćete, kada ga jednom probate, spremati stalno.
Sastojci:
- 1 pakovanje suvog kvasca
- 1 kašika belog šećera
- 1 kašika soli
- 1 i po šolja tople vode
- 1/2 kašičica grčkog jogurta
- 4 šolje brašna, oko 480 grama
Korak 1
Pomešajte kvasac, šećer i so u malo tople vode. Ostavite da odstoji pet do 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.
Dodajte vodu i jogurt brašnu i dobro sve promešajte. Tako će vam testo biti mekano, ali ne lepljivo.
Okrenite testo na brašnjavu površinu i oblikujte ga u loptu. Pokrijte testo vlažnom krpom i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi tri sata.
Korak 2
Testo podelite na četiri dela. Oblikujte testo u loptice, a potom svaku istanjite oklagijom kao da pravite testo za picu i ostavite ih još 15 minuta da odstoje.
Korak 3
Zagrejte tiganj na srednje jaku vatru. Stavite jednu lepinju u tiganj i pecite je dok ne porumeni, oko jedan minut. Okrenite je na drugu stranu i pecite još jedan minut. Izvadite je i umotajte u čistu kuhinjsku krpu da ostane topla.
Korak 4
Isto ponovite sa preostalim lepinjama.
Dodatni savet: Umesto grčkog jogurta možete da koristite običan jogurt, ali da smanjite vodu na 1 i 1/4 šoljicu