Mekike su idealno rešenje za doručak koji će vas dugo držati sitim.
Tradicionalne mekike nema ko ne voli, on vas vraćaju u detinjstvo, a zbog ukusa im se uvek vraćate iznova.
Postoje razni načini za njihovo spremanje, a i bezbroj mogućnosti za filovanje, međutim mekike sa susamom definitivno niste probali i ne znate šta propuštate.
Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
- 50 ml ulja
- oko 1 kg mekog brašna
- 100 ml mleka
- 100 gr susama ( može i kombinacija sa lanom )
- još nam je potrebno i ulje za prženje
Priprema:
U toploj vodi pomešajte kvasac i šećer, pa ostavite na deset minuta. Za to vreme pripremajte ostale sastojke. U vodu i kvasac sipajte oko 500 grama brašna, dodajte skoro svo ulje i sve dobro varjačom izmešajte.
Polako se u smesu dodaje brašno i sve zajedno mešajte i mesite dok ne dobijete jedinstveno testo koje se ne lepi.
Dobijenu smesu premažite malim ostatkom ulja i ponovo premesite testo kako bi upilo sve. Na kraju testo podelite na osam ili deset delova, po izboru. Formirajte loptice i stavite na površinu posutu brašnom, pa prekrijte krpom i ostavite oko pola sata da stoji.
Nakon toga, svaku lopticu umočite u mleko i na kraju uvaljajte u susam. Tako pripremljene loptice razvucite na malu debljinu i isecite testo na šest jednakih delova. Postupak ponovite sa svim lopticama i pecite vaše mekike u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.