PRSTE DA POLIŽEŠ

Ovaj recept su odobrili i oni najzahtevniji: Najbolje dizano testo s jogurtom od kog možete praviti i slatko i slano

Testo je mnogima prava noćna mora za spremanje i uvek fali nešto da bi bilo savršeno...

foto: massimofusaro/Shutterstock

Razne vrste testa su idealne za brojne specijalitete, bilo da volite slatko ili slano, a čak je pogodno i za izmišljanje različitih recepata.

 

Dizano testo sa jogurtom se pokazalo kao najbolje i najzahvalnije jer se može iskoristiti na više načina, a svaki put će dati različit i još bolji ukus.

Sastojci:

 

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 250ml mleka
  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 400g jogurta
  • 50ml suncokretovog ili biljnog ulja

 

Priprema:

 

Stavite kvasac u posudu za mešanje, dodajte šećer, pa prelijte toplim mlekom i sačekajte oko deset minuta da sve zapeni.

 

Glatko brašno pomešajte s praškom za pecivo, posolite, dodajte jogurt, ulje, jaja i dignuti kvasac. Zamesite testo i ostavite da se diže. Pustite pokriveno čistom kuhinjskom krpom na toplom mestu da se diže oko 45 minuta.

 

Ako ste odlučili da pravite kiflice od ovog testa, onda ga izrezžite na kvadrate i svaki rolajte nakon što stavite fil po želji. Ovako spremljeno testo je idealno za rol-viršle u kućnoj varijanti, ako ne želite često da jedete u pekari.