gotovo za 15 minuta

Mirisom i ukusom vraća u DETINJSTVO: Ovako se pravi PRAVA STARINSKA POPARA - tajna je u jednom sastojku (RECEPT)

Doručak je najvažniji obrok, a važno je izabrati onaj koji je hranljiv i zdrav 

foto: Shutterstock

Kada je doručak u pitanju najlepši je onaj koji može da se spremi od sastojaka u porodičnoj kuhinji.

 

Od davnina naši preci su spremali hranljive i ukusne specijalitete, a popara je jedan od njih.

 

U zavisnosti od kraja u kojem se sprema popara se može napraviti od različitih sastojaka, a ovo je recept koji je star više od 100 godina

 

 

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

 

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu. Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

 

U vodu ubacite jednu kašičicu svinjske masti.  Hleb iskidajte na komade, pa kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta.

 

 

 

Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. 

 

Izmrvite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira. Dodajte u smesu izlomljeni sir.

 

Nakon toga propržite jednu glavicu luka na malo ulja i taj luk dodajte u poparu. Izmešajte, posolite po ukusu i vaš doručak je gotov.