Nordijski metod

Neki će vam biti čudni, ali DELUJU: 9 dragocenih saveta skandinavskih roditelja za VASPITANJE SREĆNOG DETETA

Roditeljstvo je težak posao za svaku mamu i svakog tatu. A neke od ovih skandinavskih roditeljskih praksi, iako se možda ne uklapuju u zamisli naših roditelja o deci - imaju ključ za srećniji porodični život.  

foto: Dragana Gordic/Shutterstock

U srcu ovih saveta su neke jednostavne rutine, povratak prirodi, ali i neke stvari koje bi domaćim roditeljima mogle da zvuče i pomalo čudno. Međutim, ukoliko ovi trikovi deluju – verovatno vam to malo čuđenja neće smetati.

 

1. Igrajte se napolju svaki dan - udahnite svež vazduh

 

Svež vazduh je najvažniji za Skandinavce, tako da se naša deca igraju na otvorenom skoro svaki dan, čak i ako je hladno ili kišno. Obično idu u parkove ili šume, gde se deca igraju na spravama u parku, a ne komercijalnim igračkama.

 

2. Probudite im eko-svest

 

Eko-održivost je deo svakodnevnog života u Skandinaviji; to im je urođeno od malih nogu, tako da nekako i ne razmišljaju o tome već samo deluju u tom pravcu. Zbog toga i svojoj deci prenesimo veštine o tome kako da vole životnu sredinu u kojoj žive i brinu o njoj. Tako će i pre nego što odrastu biti svesni koliko je to važno.

 

3. Ograničite deci vreme ispred ekrana

 

foto: Steve Heap/Shutterstock

Skandivski roditelji dozvoljavaju deci da provode vreme uz tehnologiju, ali umereno. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, korišćenje ekrana kod dece jača sposobnost učenja i deca su na taj način izložena novim idejama i razvijanju novih veština. Međutim, nikako ne bi smelo previše vremena provoditi uz tablet ili telefon, pošto to već povećava rizik od negativnog uticaja na san i koncentraciju dece.

 

4. Prvo vreme za igranje sa drugarima, pa tek onda škola

 

Nordijska deca svoje najranije godine provode razvijajući maštu i društvene veštine i stoga ne kreću u školu dok ne napune šest godina. Uživanje u detinjstvu i igranje je sve što deca (0-6 godina) moraju da rade. Tek nakon toga, na red dolaze i neke od prvih obaveza.
 

5. Ne batinama

 

Pojedinim srpskim roditeljima zastarelih shvatanja ovo će možda zvučati i malo neobično, ali fizičko kažnjavanje je zabranjeno kao oblik kazne za decu u Skandinaviji. Istraživanja pokazuju da ovo nije dobar način da deca uče i da može imati negativan uticaj na dete. Umesto toga, učimo ih kroz razne pozitivne primere!
 

6. Ne postoji loše vreme

 

foto: Wavebreak / Profimedia

U Skandinaviji postoji izreka: „Ne postoji loše vreme, samo loša odeća”. Iako ne šalju decu napolje svaki dan po bilo kakvom vremenu, oni jednostavno ne vidie loše vreme kao prepreku za igru na otvorenom. Naravno, neophodno je da decu obučete u skladu sa prilikama. Ne da dozvolite da se razboli.
 

7. Pustite dete da oseti malo divljine

 

Deca su prirodno radoznala. A nordijski roditelji to prihvataju dajući im više slobode kada se igraju. Ako slučajno padnu tokom igre, to nije nužno loša stvar, jer na taj način dete uči o i o svojim granicama. Na primer, da ne trči tako brzo ili da gleda kuda ide. Najbolje učimo iz sopstvenih grešaka.
 

8. Fokusirajte se na pozitivno

 

Skandinavsko roditeljstvo ima fokus na pozitivnim elementima negativne situacije. Na primer, ako dete nije izabrano za fudbal u školi, prvo bismo priznali njegova osećanja, a zatim bismo rekli: „Biće bolje sledeći put“ ili „Hajde da napravimo plan kako da bude izabrano sledeći put“. Ovo radimo da bi deca imala priliku za učenje umesto nečeg što može biti predstavljeno kao sramno.
 

9. Igra u blatu je dobra

 

foto: JGA/Shutterstock

Skandinavsko roditeljstvo podrazumeva i igru u blatu. U stvari, smatra se da je suštinski deo dobrog detinjstva prljanje, kopanje glista u prašini i skakanje u lokve.