pita nad pitama

Jede se za svaki obrok, a satima vas drži sitima: Francuski KIŠ LOREN, izdašno jelo koje svima uspeva (RECEPT)

Domaće pecivo sa bogatim nadevom koje se priprema za 10 minuta, a onda vam ostaje samo da uživate u mirisu koji se širi iz pećnice

foto: Sergii Koval/Shutterstock

Kiš Loren jedan od od najpoznatijih francuskih kiševa, a potiče sa severoistoka Francuske i njenih granica sa Belgijom, Nemačkom i Luksemburgom.

 

U pitanju je jelo koje se priprema za svaki obrok: doručak, ručak ili večeru, a ima izuzetno bogat ukus, hranljiv je i s razlogom obožavan širom sveta!
Da sve bude još bolje, priprema se vrlo jednostavno!

 


Sastojci


Za koru:

 

  • 200 grama brašna
  • 100 grama omekšalog margarina
  • 1 celo jaje
  • prstohvat soli

 

Za fil:

 

  • 200 grama slanine
  • 100 grama kačkavalja
  • 100 grama mariniranih šampinjona
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • ¼ mlevene paprike

 

Za preliv:

 

  • 3 cela jajeta
  • 180 mililitara kisele pavlake

 

foto: SGM/Shutterstock

Priprema


Pomešati u činiji brašno i so, pa dodati jaje i margarin iseckan na manje komade i dobro umesiti najpre varjačom, a potom rukama. Ostaviti testo da odstoji u frižideru najmanje pola sata.


Iseckati slaninu i šampinjone vrlo sitno, pa preko narendati kačkavalj. Posoliti po potrebi, u zavisnosti od toga koliko je slan sir, pa dodati i oraščić i papriku i dobro promešate.


Izvaditi testo iz frižidera i rastanjiti ga tako da se lepo obloži pleh (prethodno obložen pek-papirom), tako da ivice izviruju iz posude. Preko testa poređati fil od slanine i šampinjona.


Umutiti jaja i kiselu pavlaku, pa time preliti.


Peći najmanje pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.