Seljačke lepinje punjene sirom su savršeno rešenje za doručak, večeru ili izlet, a svojom jednostavnošću će vas najpre osvojiti
Seljačke lepinje punjene sirom ili gozleme, poznate i kao turske palačinke, biće vaš omiljeni doručak. One mogu da se jedu i hladne, bez straha da će vam im se ukus i mekoća promeniti, a još jedna karakteristika je da se peku na veoma malo ulja, stoga nisu masne.
Možete ih puniti bilo čime, ali su ipak najukusnije kad pomešate mocarelu i edamer.
Sastojci:
- 500 gr mekog brašna + za premesiti
- 1 kašika šećera
- 7 gr suvog kvasca ili 25 gr svežeg
- 1 kašika soli
- 50 ml ulja
- 300 ml vode
- 3 briketa odledjenog spanaća ili sitno seckan svež, možete ga i obariti
- sir za punjenje ili po izboru
Priprema:
Umesite testo tako što ćete pomešati brašno, šećer i kvasac, pa dodati so, skoro svo ulje i nalijte vodom. Premesite testo kako ne bi bilo lepljivo, a pre toga pospite brašno po rukama. Testo ostavite da odstoji na toplom mestu od 30 do 60 minuta.
Kada nadođe, ponovo ga premesite i odvojte na deset delova, a svaki deo oblikujte u posebnu lopticu.
Pripremite nadev po želji, u našem slučaju edamer i mocarela. Svaku lopticu razvucite na prečnik oko 20cm, stavite nadev i preklopite drugom stranom.
Pripremljene lepinje pecite na jako malo ulja oko 4 minuta i stavite na ubrus da odstoje, pa poslužite!