RECEPT

Nemasno, a mekano i sledećeg dana: Seljačke lepinje sa sirom su tako sočne i jednostavne da im ne možete odoleti

Seljačke lepinje punjene sirom su savršeno rešenje za doručak, večeru ili izlet, a svojom jednostavnošću će vas najpre osvojiti

foto: Mehmet Cetin/Shutterstock

Seljačke lepinje punjene sirom ili gozleme, poznate i kao turske palačinke, biće vaš omiljeni doručak. One mogu da se jedu i hladne, bez straha da će vam im se ukus i mekoća promeniti, a još jedna karakteristika je da se peku na veoma malo ulja, stoga nisu masne.

 

Možete ih puniti bilo čime, ali su ipak najukusnije kad pomešate mocarelu i edamer.

Sastojci:

 

  • 500 gr mekog brašna + za premesiti
  • 1 kašika šećera
  • 7 gr suvog kvasca ili 25 gr svežeg
  • 1 kašika soli
  • 50 ml ulja
  • 300 ml vode
  • 3 briketa odledjenog spanaća ili sitno seckan svež, možete ga i obariti
  • sir za punjenje ili po izboru

 

Priprema:

 

Umesite testo tako što ćete pomešati brašno, šećer i kvasac, pa dodati so, skoro svo ulje i nalijte vodom. Premesite testo kako ne bi bilo lepljivo, a pre toga pospite brašno po rukama. Testo ostavite da odstoji na toplom mestu od 30 do 60 minuta.

 

Kada nadođe, ponovo ga premesite i odvojte na deset delova, a svaki deo oblikujte u posebnu lopticu.

 

Pripremite nadev po želji, u našem slučaju edamer i mocarela. Svaku lopticu razvucite na prečnik oko 20cm, stavite nadev i preklopite drugom stranom.

 

Pripremljene lepinje pecite na jako malo ulja oko 4 minuta i stavite na ubrus da odstoje, pa poslužite!