Lahmadžun je jedno od najpopularnijih turskih jela koje ćete sigurno obožavati već od prvog zalogaja.
Ukoliko ste pravi gurmani, sigurno vam je turska kuhinja jedna od omiljenih, a kako ima dosta sličnosti s našom, onda i ne čudi što smo brojne njihove specijalitete prigrlili kao naše.
Lahmadžun je jako popularan turski specijalitet, a kad jednom naučite da ga spremate, svaki put ćete se sa zadovoljstvom vraćati ovoj rapsodiji ukusa koja će vas oduševiti.
Sastojci:
- 200 g mlevene junetine
- 1 crni luk srednje veličine
- 3 čena belog luka
- 1 šaka peršina
- 1 sveža crvena paprika
- 4 kašike pasiranog paradajza
- 1 kašičica mlevenog čilija
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- so, biber
Sastojci za testo:
- 300 g brašna
- 15 g svežeg kvasca
- 250 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- kašika šećera
- 1 kašika maslinova ulja
- 3 kašike mleka
Priprema:
Sve sastojke za nadev osim mesa, stavite u seckalicu i narežite na sitno, ali tako da sastojci ne budu kašasti, već lepo sitno iseckani. Dobijenu smesu pomešajte s mesom i polako sve mesite, a začine dodajte po ukusu.
Testo pripremate tako što prvo u mlako mleko sipate šećer, izmrvite kvasac i pomešate sa brašnom. Kad se kvasac digne, sipajte ga u posudu sa brašnom, dodajte so i vodu i zamesite testo koje će biti glatko.
Ostavite da naraste premazano uljem oko sat vremena, pa ga nako toga podelite na pet jednakih delova. Dobijene kugle razvaljajte što je tanje moguće i pazite da vam se testo ne lepi za radnu površinu.
Stavite na njega dve kašike nadeva i zatim prstima lagano nadev raširite po celom testu i malo ga utisnite. Postupak ponovite i sa preostalim kuglama koje ste rastanjili. Stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta.