u sećanjima

Godinu dana bez jednog od najvećih: Citati Laneta Gutovića koji će vas nasmejati do suza

Tužnog 25.8.2021. napustio nas je veliki umetnik i čovek Milan Lane Gutović, ostavivši za sobom sva maestralna dela i reči koje će se večno pamtiti.

foto: Beta/Branislav Božić

Pamtićemo ga po mnogim filmskim i pozorišnim delima u kojima je dao svoj pečat, onako kako niko drugi ne bi umeo.

 

- Ko sam ja? Ja se zovem Lane, a poznat sam po tome što moje ime na hebrejskom ne znači ama baš ništa - govorio je.

 

A ko je zapravo bio Lane Gutović? Ponekad Srećko Šojić iz ''Bele lađe'', s vremena na vreme Dragoslav iz ''Otvorenih vrata'', ali i Kamij Sandebiz iz ''Bube u uhu'' i Ognjen Lepšanović iz ''Metle bez drške'' i tako dalje..

 

Publika ga je beskrajno obožavala, ali on se, kako kaže, trudio da se oni ne osećaju kao kod kuće:

 

Jer, da ste tako hteli, vi biste ostali kod kuće. Drugo, ako nekoj dami u toku predstave bude pozlilo, samo joj raskopčajte bluzicu, prslučić i haljinicu sa strane. Onda pozovite mene, ja ću nekako da se snađem. Nema kukanja da nemate na šta da sednete. Vi imate na šta da sednete, samo nemate to na šta da spustite. Mesta ima samo što su popunjena.

 

foto: Youtube Printscreen

Uspeo je u tome da na svakom licu iznedri osmeh, jer je u onome što je radio bio najbolji. Komedije su njegova maestralnost, a njegovih šala i dan-danas prisećaju se kolege i publika. Jedna takva bila je upućena kelnerici: 

 

- Ružna, bicikl na nju da ne nasloniš.

 

- Šta ti treba da radiš? Poručiš odma dve duple ljute rakije i popiješ na eks. Prvo da iz glave izbrišeš sve one lepotice sa kojima si nekad imao posla. A onda poručiš još jednu rakiju, koju ne pije na eks, već lagano i pristupiš prolepšavanju kelnerice. Jer rakija to je neverovatno kozmetičko sredstvo. Nema tog liftinga koji će tako da ulepša ženu kao rakija. Naravučenije je da nema ružnih žena, ima malo rakije - govorio je u svojim predstavama.

 

foto: Dado Đilas

Bio je poštovan i cenjen gde god se pojavi,a opet imao svoje vrline i mane o čemu svedoči i njegov kolega Aleksandar Dunić:

 

- On je umeo da bude smrtno ozbiljan, ali je slavio život. Naučio sam od njega šta znači biti pravi i iskren prijatelj, šta znači biti čovek i voleti nekoga do kraja. Iznutra je bio vro zapleten. Bio je častan, pošten, hrabar, nije bio slabić, bio je spremam da se bori za ideju, da podnese žrtvu za istinu. Mnogo je u njemu bilo onog našeg istinskog, epskog. Duboko je bio čovek ovog tla.

 

foto: Youtube Printscreen

Mediji su u junu 2021. godine objavili da je Milan Gutović otkazao sve predstave u kojima je do tada igrao zbog toga što mu se zdravstveno stanje pogrošalo nakon što je preležao virus korona. Nedugo posle toga, glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 75. godini na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolesti.