Najpopularnije domaće jelo od starog hleba i jaja mnogi izbegavaju zbog previše ulja koje se koristi u pripremi, ali ako odaberete ovaj recept dobićete nemasne prženice, i to za tili čas!
Prženice spadaju u jela koja se rado i često jedu na svim meridijanima, a u Srbiji su toliko zastupljene u svim delovima zemlje da imaju mnogo imena.
Zvali ih prženice, pofezne, ribanjke, zavijače, rutavci, kriške ili pohovani hleb, njihov ukus je božanstven, brzo i lako nas zasite, mogu da se jedu i uz slano i uz slatko i svačiji su omiljeni doručak.
Mnogi ih, međutim, ponekad zaobilaze jer se pri pripremi prženica koristi mnogo ulja, ali to ne mora da bude slučaj! Probajte ove sočne prženice iz rerne za koje vam ne treba ni kap ulja i, verujte nam, ubuduće ćete praviti samo njih.
Sastojci:
- 10 kriški starog hleba
- 3 jajeta
- 100 mililitara mleka
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
Priprema
Umutite jaja, pa im dodajte mleko, so i šećer. Umačite jednu po jednu krišku, pa ređajte u pleh prethodno obložen papirom za pečenje.
Pecite oko 10-15 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.