Krofne su svima jedna od omiljenijih poslastica, a ako im dodate malo izmene i dobijete čuvene brazilske, zasigurno ćete sve ostaviti bez teksta.
Brazilske krofne sa kokosom je italijanska migracija odnela u Brazil, a tamo su spremali onako kako su mogli i dodavali su sastojke koje su imali.
Ukoliko biste malo da otputujete do Latinske Amerike, barem u mislima, napravite ovaj čuveni specijalitet i služite ga uz kafu ili čaj. Vrlo su ukusne, a pomalo i neobične.
Sastojci:
- 4 dl tople vode
- 10 g suvog kvasca
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike brašna tip 500
- 1/2 kašičice soli
- 110 ml kokosovog jogurta
- 300 g integralnog brašna
- 2 kašičice kokosovog ulja
- 1 žumance
- 2 kašike pinakolade
- 30 g kokosovog brašna
- 30 g šećera u prahu
Priprema:
Najpre u 2dl tople vode rastvorite šećer, pa u to dodajte kvasac i dve kašike brašna i sačekajte da naraste i da bude penasto. U dobijenu penastu smesu dodajte žumance, kokosov jogurt, pinakoladu i sve sjedinite. Na kraju dodajte integralno brašno kako bi testo bilo mekano. Odvojte dve kašičice kokosovog ulja i utrljajte po površini testa.
Prekrijte streč folijom i čekajte 30 minuta da testo naraste. Na svakih 10-tak minuta malo utapkajte testo preko folije jer treba da se širi po činiji i da ima mehuriće po dnu.
Nauljite ruke i spremite se da delite testo na manje loptice, pa čašicom za rakiju vadite rupe po sredini. Potom razvucite tako da ima oblik đevreka i stavite u vrelo ulje. Pazite jer je testo vrlo mekano i penasto, a prži se veoma kratko.
Na kraju, pomešajte prah šećer i kokosovo brašno i vrele krofne uvaljajte u to. Prijatno!