PRSTE DA POLIŽEŠ

Sočna, neverovatna – "MRAK" baklava: Recept sa posebnim sirupom koji odiše orijentom i oduševljava ukusom

Tradicionalna turska baklava je poslastica koju mnogi obožavaju, ali postoji jedna vrsta ovog kolača koja će vas iznova osvojiti i naterati da je zavolite, ukoliko dosad niste.

foto: Shutterstock

Popularna "mrak" baklava je od davnina poznat turski kolač sa blagim izmenama u receptu koje su vremenom dolazile kako bi poboljšale ukus ovoj neprevaziđenoj sočnoj poslastici.

 

Kada napavite "mrak" baklavu, zasigurno više nikad nećete poželeti da jedete nijednu drugu!

Sastojci:

 

  • 12-14 listova kora za baklavu
  • 200g mlevenih oraha
  • 100g mlevene plazme (ili drugog keksa)
  • 100g rendane čokolade
  • 3 kašike šećera
  • 4 kašike griza
  • 200 ml ulja
  • malo vode
  • 50g putera

 

Za sirup:

 

  • 600g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 700ml vode

 

Priprema:

 

Najpre pripremite sirup tako što ćete sve sastojke kuvati oko 20 minuta i ostaviti da se ohladi, pa nakon toga pređite na pravljenje same baklave.

 

Sjedinite orahe, plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer, 100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna. Potrudite se da smesa bude jedinstvena. U međuvremenu otopite ulje i puter, pa pleh malo premažite puterom.

 

foto: Shutterstock

Na radnu površinu stavite prvu koru koju ćete posuti sa nekoliko kašika otopljenog putera i ulja, to preklopite drugom korom i na jedan kraj stavite fil celom dužinom kore.

 

Urolajte pažljivo i stavite u pleh, a sa ostalim korama ponovite postupak. Isecite na jednake parčiće po želji i pecite u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Kada je baklava pečena, prelijte je hladnim sirupom i uživajte u vašem kolaču za sva vremena!