ukusno

Ne treba vam umeće — JEDNOSTAVNO se sprema: Najbrži način i najbolji recept za DŽEM OD ŠLJIVA

Niko neće moći da odoli njegovom ukusu. 

foto: Profimedia

 

Sastojci:

 

  • 2 kg šljiva (neočišćenih)
  • 1,5 kg šećera
  • 1 dl ruma
  • 2 dl vode
  • 1 dl sirćeta

 

 

Priprema

 

Potrebno je da dobro operete šljive, a zatim da ih je potrebno precepiti na pola i odstraniti koščice, a nakon toga stavite sve šljive u šerpu i dodajte vodu. Sve to kuvajte i kada provri nastavite još 10 do 15 minuta. 

 

U drugu šerpu stavite sirće i šećer. Na početku pripreme će smesa biti veoma suva dok se šećer ne otopi. Nakon toga ovu smesu dodajte u šljive i nastavite da kuvate. 

 

Kroz nekoliko minuta dodajte i rum. Nakon toga kuvajte još malo, odnosno onoliko koliko želite da vaš džem bude gust. Ukoliko želite da je gušći duže ga kuvajte i suprotno, ako želite da bude ređi. 

 

Nakon toga možete džem sipati u zagrejane tegle koje ćete napunjene ređati u pleh i staviti u rernu na 100 stepeni oko 10 do 15 minuta. Kada izvadite tegle prekrijte ih krpom kako bi džem bio što duže na toplom. Ovim ćete zimnicu osigurati na duži period.