Iskusne domaćice znaju mnoge trikove, a ovo je jedan koji ljubomorno čuvaju u svojim sada već požutelim sveskama i kuvarima
Svakoj domaćici se ponekad desilo da krene da pravi krofne, uštipke ili neku drugu pikanteriju od testa, a da tek onda shvati da nema kvasac.
I tada nastaje nervoza, odlazak u prodavnicu ili pak odustajanje od pravljenja. Ukoliko se i vama to desilo onda sigurno niste znali da i sami možete, bez kvasca, da napravite brašno koje samo narasta.
Evo šta vam je potrebno za jednu meru krofini, na primer:
- 140g običnog brašna
- kašičica i po praška za pecivo ili pola kašičice sode bikarbone
I to je sve.
E sada kada znate kako da napravite brašno koje samo narasta dajemo vam i jedan recept za starinske krofne od samo dva sastojka kojima niko neće moći da odoli.
- šolja brašna (koje se samo diže)
- običan jogurt
Priprema:
Sastojke pomešajte, sipajte u kalup, koji možete da napravite i od obične plastične kese. Probušite kesu na jednom ćošku i polako sipajte malo po malo testa u vrelo ulje.
Kada se isprže, krofnice prenesite na ubrus da upiju dodatnu masnoću, pa umuljajte u šećer.
Sve je brzo gotovo, a onda sledi uživanje u savršenom ukusu i mirisu.