Nazvana je lažna krempita, ali verujte nam na reč — slasna je koliko i prava!
Zvali je krempita ili kremšnita, ovaj ukusni kolač koji potiče iz austrougarske kuhinje je voljen širom sveta. I to ne bez razloga — on je sočan, kremast, ni previše ni premalo sladak i savršena poslastica tokom cele godine.
Veruje se da su još car Franc Jozef i njegova supruga Sisi uživali u ovom slatišu, a u godinama koje su usledile pojavile su se brojne verzije krempite.
Jedna od najpopularnijih je poljska kremovka ili napoleonka, cenjena je crnogorska kotorska pašta, dok se u Sloveniji prave bledfske kremšnike od dve vrste fila.
Mi se danas oslanjamo na originalni recept, ali s malom varijacijom: za ovu krempitu vam ne treba šporet! U pitanju je tzv. lažna krempita, za koju se ne peku kore niti kuva fil, pa je ona savršen izbor za letnje dane i visoke temperature.
Lažna krempita
Sastojci
Korica:
- 250 grama keksa
- 7 kašika mleka
Fil:
- 700 mililitara mleka
- 100 grama šlaga sa ukusom vanile
- 150 grama šećera
- 400 mililitara slatke pavlake
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Mikserom dobro umutite mleko, šećer i šlag, a u odvojenoj posudi slatku pavlaku, koju po ukusu možete zasladiti dvema kašikama šećera
U prvu smesu dodajte polovinu od umućene pavlake, pa sve dodatno umutite mikserom.
Po dnu kalupa poređajte keks, koji je prethodno provučen kroz mleko, pa preko keksa sipajte fil. Zatim dodajte i ostatak slatke pavlake, dobro poravnajte špatulom, pa preko poređajte još jednu turu keksa.
Stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne, pa pospite šećerom u prahu.