ide uz sve

200 dinara po porciji, a tako ukusno i zasitno! Najjeftinija varijanta najotmenijeg letnjeg ručka (RECEPT)

Ko kaže da sve što je malo bolje mora da bude i mnogo skuplje?

foto: stockfoto/Shutterstock

Jelo poreklom iz francuske kuhinje poznato kao kordon ble (fr. cordon bleu) jedno je od popularnijih u svetu kada neko želi da se pokaže pred gostima, a zapravo se priprema vrlo jednostavno!


U pitanju je specijalitet od mesa koji izgleda veoma dekorativno na trpezi, a nije ni komplikovano ni preskupo napraviti ga.

 

Kordon ble predstavlja jelo od mesa koje je rolovano oko sira, a potom pohovano i prženo, u dubljem ili manje dubokom ulju. Najčešće se pravi od teletine ili svinjetine, premda može i od piletine, a obično se uz sira stavlja i parče šunke, što svemu daje sasvim novu dimenziju ukusa.


Iako na prvi pogled deluje kao nešto rezervisano za prestižne restorane, već po sastojcima je jasno da svako može da napravi ovo sočno i ukusno jelo, a postoji i superpovoljna varijanta recepta. Toliko da košta oko 200 dinara po porciji!

 


Ekonomični kordon ble


Ova verzija recepta je od piletine, ne pohuje se, a ima i dodatak šampinjona. Uprkos svom otmenom francuskom imenu, ovo jelo može se služiti i uz pomfrit ili običan kuvan krompir, a uz salatu garantovano puni stomak.


Sastojci:

 

  • 3 reda pilećeg filea
  • listići šunke
  • listići kačkavalja
  • 5 kašika belog vina
  • ulje, so, biber po potrebi i ukusu
  • pakovanje šampinjona

 

Priprema


Na list plastične folije stavite pileći file, prekrijte još jednim listom folije, pa dobro ulupajte čekićem tako da istanjite meso na makar jedan centimetar.
Posolite i pobiberite, stavite na jedan kraj list šunke, pa preko list kačkavalja, pa opet list šunke. Zatim rolujte polako, ali čvrsto i kad dobijete rolnicu, pričvrstite čačkalicom. Nastavite dok ne potrošite materijal.


Zagrejte ulje (obično se sipa više da bude duboko, ali ne mora), pa pržite s obe strane oko 15 minuta.


Zatim očistite i iseckajte šampinjone, pa kad ispržite meso, u isto ulje stavite šampinjone i pržite ih oko pet minuta, uz okretanje i začinite po ukusu. Potom vratite meso u tiganj, prelijte vinom i ostavite da se krčka još 20 minuta na srednjoj vatri.