mmmm

Mogu za kiflice, kroasane, a i za TORTILJE: 2 recepta za TESTA od kojih ćete napraviti MNOŠTVO PECIVA

Zavrnite rukave i pripremite neverovatno mirisne đakonije od testa... 

foto: Shutterstock / 13Smile

Univerzalno testo

 

Ukoliko ne znate šta ćete za doručak ili večeru evo jednog sjajnog recepta

 

Kiflice i mekike od sada možete praviti od istog testa koje se jednostavno, lako i brzo sprema.

 

Ovo testo je idealno jer se može napraviti i staviti u frižider, a onda iskoristiti kada vam bude potrebno. Za njegovu pripremu nije potrebno specijalno znanje, a većinu sastojaka već imate u svojoj kuhinji.

 

Od njega se mogu napraviti kiflice, ali i mekike, pogačice, krofne. Počastite svoje ukućane prelepim mirisnim pecivom i uživajte.

 

Sastojci:

 

  • 1/2 l mleka
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 2 jajeta
  • 2 dcl jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kg brašna

 

 

Priprema:

 

Kvasac rastvorite u mleku, pa dodajte šećer i brašno. Promešajte, pokrijte i ostavite nekih 20 minuta. Zatim dodajte jaja, jogurt, so i postepeno dodajte brašno.

 

Umesite testo, a zatim podelite na 8 delova. Stavite svaki deo u najlon kesu, pa u frižider da odstoji nekih 2 sata.

 

Nakon toga možete da pravite slana ili slatka peciva, a ono što vam preostane možete da čuvate u frižideru 5 dana.

 

Nastavak na sledećoj strani... 

foto: Shutterstock / Iaroshenko Maryna

Ludo testo

 

Najvažnija stvar pri pripremi hleba, kiflica, testa za picu ili pogaču jeste da testo bude dobro napravljeno.

 

Ovo testo se jednostavno mesi, od sastojaka vam treba ono što verovatno već imate u svojoj kuhinji i što je najvažnije svaki put uspe.

 

Njega možete držati u frižderu, u kesi i iskoristiti kada vam zatreba.

 

Sastojci:

 

 

  • kilogram brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 1 dl ulja
  • 4 dl jogurta
  • 2,5 dl mleka
  • 1 sveža kockica kvasca
  • 2 supene kašike šećera
  • 2 jaja

 

 

Priprema:

 

Kao i kod pripreme drugih testa stavite toplo mleko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna. Malo promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija.

 

U drugoj posudi pomešati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna. Zamesiti testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.

 

foto: Profimedia

 

Nađite jednu kesu i testo stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalepilo. Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese, a potom testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati i do 7 dana.

 

Pre mešenja treba testo ostaviti malo na toplom mestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje. Od ovog testa možete praviti podlogu za picu, slatke i slane kiflice, praviti lepinjice, mini pice, ali i sve drugo što vam padne na pamet.