DOBRO POGLEDAJTE

Ovo je KLJUČNI SIMPTOM da imate MAJMUNSKE BOGINJE: Mnogi ih mešaju sa raznim osipima, a evo u čemu je razlika

Poslednjih nedelja raste zabrinutost zbog širenja virusne infekcije poznate kao boginje majmuna.

foto: Shutterstock / MIA Studio

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom, a zabrinutost raste kako raste broj zabeleženih slučajeva. Simptomi majmunskih boginja ponekad mogu da se zamene sa drugim bolestima koje imaju slične simptome.

 

Dok se svet oporavlja od korona virusa, pojavljuje se novi, koji ponovo unosi nemir među ljude. Majmunske boginje su infekcija poreklom iz Afrike. Postoje dve varijante, jedna iz centralne Afrike i jedna iz zapadne Afrike.

 

 

Zapadnoafrička varijanta je ona protiv koje se bore zemlje u Evropi.

 

Važno je napomenuti da broj slučajeva raste, a samim tim i strah da se svet neće suočiti sa još jednom pandemijom u stilu kovida 19.

 

Ipak, važno je napomenuti da se ovaj virus šiti teže od COVID-19 i manje je smrtonosan.

 

Štaviše, ovo nije prvi put da su se zemlje poput Velike Britanije suočavaju sa majmunskim boginjama, a slučajevi ove bolesti su se prvi put pojavili 2018.godine.

 

foto: frank60/Shutterstock

Kao rezultat toga naučnici su došli do pojedinih odgovora koji bi mogli da im pomognu da lakše reše problem majmunskih boginja kod ljudi.

Američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) kaže da se majmunske boginje ne smeju mešati sa drugim stanjima kao što su male boginje ili vodene boginje.

 

- Osoba koja razlikuje infekciju majmunskim boginjama od boginja je razvoj otečenih limfnih čvorova - piše u njihovom izveštaju.

 

Otok limfnih čvorova može biti generalizovan ili lokalizovan na nekoliko područja.


Majmunske boginje mogu izazvati niz simptoma, uključujući:


• Visoku temperaturu
• Glavobolja
• Bolovi u mišićima
• Bol u leđima
• Otečene žlezde
• Drhtanje
• Iscrpljenost
• Osip

 

Simptomi majmunskih boginja se obično javljaju oko jedan do pet dana nakon početne infekcije, a simptomi nestaju u roku od nekoliko nedelja.