NAUKA DOKAZALA

UBLAŽAVA BOLOVE, čuva VID i podstiče rad MOZGA: Zašto treba svakog dana popiti jednu ČAŠU SOKA OD JAGODE?

Svo crveno voće je blagotvorno za organizam, a jagode su među najzdravijima

foto: Shutterstock

Na rafovima prodavnica i pijaca već uveliko se nalaze sočni i slatki crveni plodovi, jagode. One imaju niz blagodeti po ljudski organizam, a možete ih jesti sveže, u soku, kolačima ili kao dodatak smutijima. 

 

Jagode su pune esencijalnih nutrijenata, vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Sadrže i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, te vitamina B, K i E.

 

 

Iako svako voće ima određene komponente važne za razne funkcije našeg tela, jagode su specijalne zbog svojih hidratantnih, hranljivih i energetskih karakteristika, obezbeđuju jednostavne šećere, bogate su mineralima i osnažuju naš imunosistem.

 

Studija objavljena u magazinu Journal of Molecular Sciences predlaže da redovno jedemo namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, jer tako možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

 

foto: Malivan_Iuliia/Shutterstock

 

Važno je naglasiti da samo sveže i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju, dok prerađeno voće gubi većinu njih, pa možda čak i sve nutritivne vrednosti.

 

Kako utiču sveže jagode na vaš organizam?

 

Odlične su za mozak

 

Zbog velike količine vitamina E jagode podstiču obnavljanje moždanih ćelija. Obnavljaju neurone, sprečavaju demenciju, imaju protivupalna svojstva i štite od nastanka raka.

 

foto: Shutterstock

 

Snižavaju nivoa šećera u krvi

 

Jagode su voće koje ima nizan glikemijski indeks. Zbog toga su dozvoljene u mnogim dijetama i specifičnim planovima ishrane, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu "Antioxidans and Nutrients".

 

Blagotvorne su i za oči

 

Jagode pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka slepila kod starijih osoba. Svakodnevnom konzumacijom tri ili više ovih voćkica moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 odsto. 

 

foto: Shutterstock

 

Jagode su prirodan analgetik


Jagode imaju i svojstva analgetika, pa ako vas zaboli glava ne posežite za aspirinom već pojedite jagode. Jagode sadrže prirodne salicilate.

 

Podstiču rad creva 


Antioksidansi sadržani u ovom voću pomažu u apsorpciji hranljivih materija, dok su vlakna ključna za regulisanje varenja. One skupljaju vodu u probavni trakt i tako pomažu da se nutrijenti lakše razgrade. 

 

Ako želite da sačuvate zdravlje dovoljno je da tokom dana izmiksirate šaku ovog ukusnog voća, dodate malo vode i dobićete ukusan i zdrav sok koji će vam pomoći da ostanete zdravi i vitalni što duže.