jedna haljina je kriva za sve

Više naših predstavnika ju je dobilo: Ovo je žena po kojoj je nazvana nagrada za NAJRUŽNIJI KOSTIM na Evroviziji

Možete li da zamislite kako izgleda haljina toliko ružna da se 24 godine po njenoj kreatorki i vlasnici zvala nagrada za najgori autfit na Evroviziji? 

foto: Youtube Printscreen

Ove godine, biće prekinuta jedna važna evrovizijska tradicija, koja se održavala čak 24 godine — prvi put od 1997. neće biti proglašen najlošije odeven učesnik najmasovnijeg evropskog muzičkog takmičenja.


Takozvana Nagrada Barbara Deks odlazi u istoriju jer je ocenjeno da je ona uvredljiva za takmičare, a umesto nje akcenat će biti na kreativnom oblačenju.

 

Ipak, ovo nas je nateralo da se prisetimo ko je uopšte Barbara Deks, žena toliko loše obučena da je nagrada za najlošiji kostim na Evroviziji tako dugo nosila njeno ime.


Barbara Deks (48) belgijska je pevačica koja je predstavljala svoju zemlju 1993. godine, s pesmom Iemand als jij. Evrovizija se te godine održavala u Irskoj, u gradu Milstritu, a Barbara je zauzela neslavno 25. mesto — poslednje.


Ipak, ovaj performans ušao je u istoriju, ne toliko zbog kvaliteta pesme i nastupa, već zbog neobične haljine u kojoj je Deksova nastupila. Ona je, naime, nosila toaletu koju je sama osmislila i sašila, a reč je o poluprovidnoj kreaciji nude boje i zvonastih rukava, s oštrom bež kragnom.

 

FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen


Zato možda i nije veliko čudo što su se Edvin van Tilo i Rob Pardekam, osnivači holandskog sajta za fanove Evrovizije The House of Eurovision, setili baš Barbare Deks kada su 1997. osnivali "takmičenje" za najlošiju odeću na evrovizijskoj sceni. Prva osoba koja je proglašena dobitnicom Nagrade Barbara Deks bila je predstavnica Malte Debi Skeri, a posle dve godine internog izbora o tome ko je najgore odeven na Evroviziji počela je u anketama da odlučuje publika.


Naši predstavnici dva puta su se okitili ovim nimali laskavim priznanjem — Milan Stanković 2010. godine i Moje tri 2013.


Ipak, zbog njenog negativnog karaktera, nakon što je belgijski sajt Songfestival.be preuzeo dodeljivanje Nagrade Barbare Deks, ona je preinačena u nagradu za najzapaženiji i najekstravagantniji autfit, bez isticanja da je on ružan jer bi to predstavljalo Evroviziju u lošem svetlu.

U martu 2022. Songfestival.be saopštio je da ubuduće neče uručitvati ovo priznanje i da će umesto toga biti uspostavljena nagrada za najpromišljeniji kostim, a ona će nositi naziv "Ti si vizija".

Što se tiče Barbare Deks, ona je nastavila da se bavi svojim poslom u Belgiji, a 2004. godine je ponovo pokušala da zapeva na Evroviziji, ali je nacionalnom takmičenju zauzela treće mesto, kao i 2005, kada je bila tek peta.

 


U međuvremenu je objavila više muzičkih albuma i singlova, a haljini koja ju je proslavila nikada ne govori.

 

foto: Instagram