RECEPT

Kraljica među pitama: Originalan recept za GURMANLUK koji treba da zapišete i spasete od ZABORAVA

Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom

foto: Shutterstock / WR7

Za njenu pripremu je potrebno meso najboljeg kvaliteta, ali i trud i umeće. Ipak, kada je poslužite na sto svi ostaju oduševljeni, pa se i isplati posvetiti joj malo vremena i truda.

 

Mantije su male loptice od testa koje se pune junećim mesom. Loptice se ređaju u pleh, a najbolji ukus ima ona pita koja je pečena na bukovim drvima.

 

 

Ukoliko ste gurman i volite jaku hranu ovo je recept koji će vas oduševiti.

 

Potrebno je:

 

Za testo

 

  • 600 g brašna
  • 1 jaje
  • 2-3 dl mlake vode
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice soli

 

Za fil

 

  • 500 g mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje
  • so
  • biber
  • slaka paprika

 

Preliv

 

  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2-3 čena belog luka

 

Još

 

  • 100 g margarina
  • 3 kašike ulja

 

foto: Shitterstock / OlgaBombologna

 

Priprema:

 

U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.

 

U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.

 

foto: Shutterstock

 

Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki.

 

Ostavite da stoji pola sata.

 

Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića.

 

foto: Profimedia

 

Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.

 

Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.

 

Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.