niste znali

On mu je dao POSEBAN NADIMAK: Irfan Mensur se prisetio uloge koja ga je PROSLAVILA i PRIJATELJSTVA sa Lanetom Gutovićem

Irfan Mensur je jedan od naših poznatijih glumaca sa značajnim ostvarenjima iza sebe.

foto: Dragan Kadić

Irfan Mensur nas je prvenstveno osvojio pojavljivanjem u komediji Tesna koža gde je glumio čuvenog profesora Japanca.

 

Glumac se prisetio tih dana i druženja sa kolegama, kao i kako je došlo do toga da baš ta postava bude odabrana za film koji će posle doživeti veliki uspeh.

- Taj film je snimljen tako što je reditelj Mića Milošević za glavne uloge uzeo sve nas koji smo se i privatno družili: Laneta, Nikolu Simića, Voju Brajovića i mene. U to vreme se nije snimala takva vrsta ostvarenja i svi smo znali da je u pitanju laka komedija. Jedini razlog zbog kojeg smo pristali da igramo bilo je to što smo bili jako dobro plaćeni. Na svoju inicijativu povukao sam se iz tog projekta posle prvog dela. Međutim, film je doživeo veliki uspeh, kao i svi njegovi nastavci, i tada sam shvatio da sam pogrešio. Kada bih mogao ponovo da biram, bilo bi me u svim delovima. Barem bih bolje živeo - iskren je bio Mensur.

 

On se osvrnuo i na scenu sa Lepom Brenom tokom snimanja koju nikad neće zaboraviti.

 

- Tada sam Brenu prvi put video uživo. Bili smo totalno dva različita sveta. Ona je bila na početku muzičke karijere, a ja sam se bavio pozorištem i filmom i do tada nismo imali dodirnih tačaka. Sećam se da je profesionalno odradila svoj deo posla. Nakon toga, prvi put smo se ponovo sreli tek posle 32 godine na jednoj proslavi, gde sam bio proglašen za ličnost godine - rekao je Irfan.

 

Irfan Mensur je poznat i po velikom prijateljstvu sa Lanetom Gutovićem, koji mu je nadenuo nadimak Ari.

 

- Naše drugarstvo počelo je kada sam došao u Jugoslovensko dramsko pozorište davnih sedamdesetih godina. Voja Brajović i Lane su već uveliko bili deo ansambla i srdačno su me prihvatili. Lanetu je bilo komplikovano da zapamti moje ime, i kada smo se upoznavali, rekao mi je: "Joj, je l' mogu da te zovem Ari?" Rekao sam mu da može i od tada sam ceo život za njega bio Ari - izjavio je glumac.

Lane Gutović je preminuo od posledica koronavirusa, a Irfan Mensur će uvek pamtiti poruku koju mu je poslao dok je ležao na Vojnomedicinskoj akademiji, "Ari, mnogo sam mator." i dva dana nakon toga je umro.

 

Irfan je istako da ga je Lane naučio da voli pecanje, pa su često odlazili u Krčedin, a nekad su nosili i vreće za spavanje, jedne noću im svinje pojele sve što su poneli od hrane. To je samo deo uspomena koje slavni glumac nosi sa sobom i koje će ga uvek sećati na Laneta Gutovića.