(recept)

Najkremastiji kolač za 20 minuta! Prevrnuti TIRAMISU S JAGODAMA je najslađe osveženje za dane pred nama

Ako u odnosu na čokoladne preferirate voćne poslastice, ova će vam se sigurno dopasti

foto: Shutterstock

Došao je maj, a s njim i osvežavajuće i kremaste poslastice s našim omiljenim sezonskim voćem! Ukoliko najradije uživate u voćnim kolačima, naročito onim s jagodama, ovaj spoj piškota, belog vina i jagoda sigurno će biti po vašem ukusu.


Sastojci:

 

  • kilogram jagoda
  • 100 grama kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • rendana kora jedne pomorandže

 

Za fil:

 

  • 2 žumanceta
  • 150 mililitara ohlađene slatke pavlake
  • 50 mililitara belog vina
  • 50 grama kristal šećera
  • 400 grama piškota
  • 200 grama maskarponea

 

foto: Shutterstock

Priprema


Pleh za pečenje obložite pek-papirom, pa po njemu poređajte jagode i pospite šećer i rendanu koru pomoranđe i na kraju vanilin šećer. Pecite ovu smesu oko pola sata u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.


U jednoj dubljoj posudi pomešajte žumanca, šećer i belo bino. Mutite sve dok ne dobijete penastu i gušću smesu, a zatim ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajte maskarpone, dobro promešajte, pa na kraju sipajte i slatku pavlaku i ponovo promešajte.


U kalupu za torte na dnu poređajte dobro oceđene jagode. Preko njih stavite sloj piškota i prelijte ih sokom od jagoda. Onda premažite filom, pa opet poređajte piškote i prelijte ih sokom od jagoda. Ponavljajte sve dok imate materijala, a zatim prekrijte kalup i stavite u frižider da se stegne preko noći. Nakon toga, okrenite tortu iz kalupa tako da jagode s dna budu na vrhu kolača.

 

Prijatno!