jednostavno, a moćno

Kod visokog holesterola, reume, problema s bubrezima.. Ovaj MOĆNI ČAJ od JEDNOG SASTOJKA pravi se za nekoliko sekundi

Iako u medicini nema široku primenu, u narodnoj tradiciji je čaj od lista divljeg krastavca nadaleko poznat po svom dejstvu

foto: Nahhana/Shutterstock

Divlji krastavac (Echinocystis lobata) višegodišnja je zeljasta bilja iz porodice bundeva, koju mnogi još nazivaju kineskim krastavcem.


Ona cveta od maja do jula i potiče s Mediterana, ali je poznato da odlično uspeva i u Maloj Aziji i širom Evrope, dok se na našim prostorima može naći na peskovitom i zapuštenom zemljštu.


Divlji krastavac u značajnoj meri sadrži glikozide i beta-elaterin, koji mu daje prilično gorak ukus, a obiluje i raznim kiselinama, vitaminima (u nadzemnom delu biljke), proteinima, alkaloidima, smolom... Tu su i fitohemikalije, aminokiseline, fenoli, flavonoidi, pektin, ecbalin...

 

U medicini ima prilično ograničenu primenu, ali u narodnoj medicini je zastupljen dugo.


Poznato je da elaretin deluje kao diuretik, a divlji krastavac se koristi i protiv reume i kao sredstvo za prirodno snižavanje holesterola. Mnogi ga piju i za ublažavanje stomačnih tegoba, olakšavanje varenja, protiv mučnine, kao i kod problema s bubrezima.


Neretko se može čuti da mleveni koren divljeg krastavca pomaže u oblogama protiv glavobolje i migrene. Za spoljašnju upotrebu se plodovi divljeg krastavca koriste i tako što se umaču u rakiju, pa mažu u slučajevima reume, hemoroida i išijasa.

 

foto: Anna Nahabed/Shutterstock

Ipak, najčešćese koristi u obliku čaja, koji ima vrlo jak i gorči ukus.


 * Čaj od divljeg krastavca * 


Sastojci:

 

  • 1 kašičica lista divljeg krastavca
  • 1 šolja neključale vrele vode (oko 200 mililitara)

 

Priprema


Preliti jednu kašičicu osušenog i usitnjenog lista divljeg krastavca šoljom vruće vode (koja nije proključala!).


Poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata, pa procediti.


Piti da puta dnevno, najviše desetak dana. Potom se pravi esetodnevna pauza, pa nastavlja ponovo.