recept

Spoj kesten-pirea i džema od kajsije daje EKSPLOZIJU UKUSA: Posna TORTA koju ćete praviti i u mrsnim danima

U vreme Vaskršnjeg posta često ponestane ideja za slatkiše kojima ćemo oduševiti porodicu ili goste, ali sa ovom kesten tortom nećete pogrešiti...

foto: NoirChocolate/Shutterstock

Ako nemate ideju šta biste mogli da pripremite od slatkiša u vreme Vaskršnjeg posta, posna torta od kesten-pirea i džema od kajsija biće perfektan izbor za celu porodicu, ali i za rođendane, slave...

 

Kesten je neverovatno zdrav, pun vlakana, proteina, zdravih masti, a ako ga redovno jedete, on je odličan za zdravlje srca, digestivnpg trakta, dobar i za krvni pritisak, anemiju, jača kosti i zube... I zato ne oklevajte da ga uvrstite u svoju ishranu kad god imate priliku za to.

 

 

Sastojci:

 

Za koru

 

  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 ml soka od pomorandže
  • 300 g brašna
  • 150 g meda
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml ulja

 

Za fil

 

  • 750 g kesten pirea
  • 50 g džema od kajsije
  • 200 g seckanih oraha
  • 3 kašike ruma

 

Za glazuru

 

  • 200 g posne čokolade
  • kašika ulja

 

foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Priprema:

 

Za koru: Pomešati sve potrebne sastojke za kore. U zagrejanoj rerni peći koru na 180 stepeni. Biće vam potrebno oko 40 minuta.

 

Kada se ohladi, koru podeliti na tri dela.

 

Za fil: Sjediniti kesten pire, pekmez, rum i mutiti, pa dodati seckane orahe.

 

Za glazuru: Istopite čokoladu sa uljem.

 

Ređajte red kora, red fila, a po vrhu prelijte glazuru.