prste da poližete!

Slatke, lagane, mekane kao duša! Vazdušaste ROLNICE S VOĆEM po želji (ali s jagodama su najlepše)

Ukoliko vam se dopadaju rolnice s cimetom, varijanta koja se priprema sa sezonskim voćem postaće vam omiljena!

foto: teleginatania/Shutterstock

Ovo mekano pecivo vrlo lako se ušunja u srca sladokusaca kako zbog ukusa, tako i zbog jednostavne pripreme — a svi će misliti da ste se potrudili mnogo, mnogo više!


Najveća prednost ovih vazdušastih voćnih rolnica, mnogo mekših od njihovih "rođaki" sa cimetom, jeste u tome što se čeka samo dvadesetak minuta da testo nadođe, sadrže osvežavajuće i slatko voće, a slobodno im možete dodati malo soka od limuna ako želite da obogatite i miris i ukus.

 

Rolnice od voća


Sastojci


Za testo:

 

  • 1 šolja mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50-70 grama brašna, po potrebi
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 4 kašike putera, otopljenog
  • prstohvat soli


Za fil:

 

  • 1 šolja seckanih jagoda, malina, borovnica, kupina... po ukusu!
  • 3 kašike džema (najbolje od istog voća)


Priprema


U mlakom mleku rastopite i razmutite suvi kvasac, uz malo šećera. Ne sme da bude pretoplo da bi kvasac mogao da se "aktivira". Ostavite desetak minuta.
U dubokoj posudi pomešajte ostatak mleka, šećer i razmućeni kvasac, pa dobro promešajte.


Dodajte puter, so i brašno, pa sve mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Kada testo bude mekano i samo malo lepljivo, izvadite na pobrašnjenu površinu i premesite dobro, dok ne dobijete glatku loptu testa. Zatim vratite testo u posudu, pokrijte i ostavite da odstoji na toplom oko 20 minuta.


Uključite rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje puterom ili uljem.


Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u pravougaonik, na debljinu od oko jednog centimetra. Isecite nožem testo na trake, na onoliko koliko želite da bude rolnica, a najbolje je da ih na ovu količinu testa bude od šest do osam. Zatim premažite džemom, pa pospite bobičastim voćem po želji. Isečene trake motajte u rolnice, pa ih ređajte po posudi za pečenje.


Pecite najmanje pola sata, dok ne porumeni i ne bude gotovo, pa ostavite da se hlade u odškrinutoj rerni još 10 minuta.

 

Po želji ih možete posuti šećerom u prahu ili premazati nekim voćnim kremom, ali i bez ičega su jednostavno božanstvene!