neodoljivo

PRAVE SE BRZO, JEDU SE JOŠ BRŽE: Svačije omiljeno zimsko pecivo više NIKAD nećete kupiti u pekari (RECEPT)

0

Ukusno, mekano i mirisno slatko pecivo, savršeno za doručak ili kao posluženje uz neki topli zimski napitak

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 25 g svežeg kvasca
  • 2,5 dl toplog mleka
  • 75 g putera
  • 400 brašna
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica kardamoma u prahu

 

Fil:

 

  • 60 g putera
  • 100 g šećera
  • 4 kašičice cimeta
  • Premazivanje
  • 1 jaje
  • malo vode
  • krupniji kristal šećer

 

Priprema

 

Kvasac rastvoriti u malo toplog mleka i dodati na vrh kašičice šećera. Poklopiti i ostaviti da "proradi", piše Mondo.

 

Pomešati brašno, šećer, so, kardamom, pa dodati nadošli kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko.

 

Umesiti meko testo, staviti ga u posudu, prekriti krpom i ostaviti da nadođe, otprilike pola sata. Nadošlo testo razvući oklagijom na oko 1 cm debljine.

 

Premazati istopljenim puterom, posuti šećerom i cimetom i urolati po dužoj strani. Iseći na komade 1,5 cm debljine i poslagati u pleh obložen papirom za pečenje.

 

Ostaviti pola sata da odstoji na šporetu, a prethodno uključiti rernu na 250 stepeni Celzijusovih.

 

Rolnice premazati mešavimom umećenog jajeta, malo vode i soli. Preko posuti krupnim kristal šećerom. Peći maksimalno 10-ak minuta, odnosno dok rolnice fino ne porumene.

 

 

makonda-tracker