Ukusno, mekano i mirisno slatko pecivo, savršeno za doručak ili kao posluženje uz neki topli zimski napitak
Sastojci:
- 25 g svežeg kvasca
- 2,5 dl toplog mleka
- 75 g putera
- 400 brašna
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica kardamoma u prahu
Fil:
- 60 g putera
- 100 g šećera
- 4 kašičice cimeta
- Premazivanje
- 1 jaje
- malo vode
- krupniji kristal šećer
Priprema
Kvasac rastvoriti u malo toplog mleka i dodati na vrh kašičice šećera. Poklopiti i ostaviti da "proradi", piše Mondo.
Pomešati brašno, šećer, so, kardamom, pa dodati nadošli kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko.
Umesiti meko testo, staviti ga u posudu, prekriti krpom i ostaviti da nadođe, otprilike pola sata. Nadošlo testo razvući oklagijom na oko 1 cm debljine.
Premazati istopljenim puterom, posuti šećerom i cimetom i urolati po dužoj strani. Iseći na komade 1,5 cm debljine i poslagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ostaviti pola sata da odstoji na šporetu, a prethodno uključiti rernu na 250 stepeni Celzijusovih.
Rolnice premazati mešavimom umećenog jajeta, malo vode i soli. Preko posuti krupnim kristal šećerom. Peći maksimalno 10-ak minuta, odnosno dok rolnice fino ne porumene.