na brzinu

Za doručak, večeru i posebne trenutke: DERUNI, ukrajinske slane PALAČINKE OD KROMPIRA (RECEPT)

Među klasicima ukrajinske kuhinje ima mnogo jela na bazi krompira, a jedan od njih su ukusne palačinke.

foto: Zu Kamilov/Shutterstock

Palačinke se širom sveta prave na bezbroj načina, a u ukrajinskoj tradiciji popularne su tzv. deruni (ukr. деруни), ukusne slane palačinke koje se pripremaju od krompira.


Jednako su popularne i kao doručak i kao večera, a zanimljivo je to što se tradicionalno pripremaju za Badnje veče, kada se prave porodično.

 

Palačinke od krompira, međutim, nisu omiljene samo u Ukrajini, već postoje brojne evropske kuhinje u kojima su zastupljene, poput nemačke, austrijske, beloruske, mađarske i češke, a slični recepti postoje i u Izraelu.

 

Ukrajinske palačinke deruni

 

Sastojci:

 

  • 4 velika krompira
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • peršun i kisela pavlaka po želji
  • ulje za prženje po potrebi


Priprema


Oljušite krompire i luk, pa ih izrendajte, isperite u hladnoj vodi i stavite da se suši i cedi.


Potom stavite sve u veću činiju, pa dodajte jaje, brašno, so i sve lepo promešajte.


U većem tiganju na srednjoj temperaturi zagrejte ulje (neka bude visine oko pola centimetra). Uzmite smesu u količini po želji, idealno oko trećine šolje, i spuštajte u ulje. Silikonskom špatulom blago pritisnite da se poravna i dobije oblik američke palačinke.


Pržite s obe strane dok ne dobije zlatnožutu nijansu, pa kad se isprži ređajte po papirnom ubrusu da pusti višak masnoće.


Po želji pospite peršunom i služite uz kiselu pavlaku.