Među klasicima ukrajinske kuhinje ima mnogo jela na bazi krompira, a jedan od njih su ukusne palačinke.
Palačinke se širom sveta prave na bezbroj načina, a u ukrajinskoj tradiciji popularne su tzv. deruni (ukr. деруни), ukusne slane palačinke koje se pripremaju od krompira.
Jednako su popularne i kao doručak i kao večera, a zanimljivo je to što se tradicionalno pripremaju za Badnje veče, kada se prave porodično.
Palačinke od krompira, međutim, nisu omiljene samo u Ukrajini, već postoje brojne evropske kuhinje u kojima su zastupljene, poput nemačke, austrijske, beloruske, mađarske i češke, a slični recepti postoje i u Izraelu.
Ukrajinske palačinke deruni
Sastojci:
- 4 velika krompira
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 jaje
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- peršun i kisela pavlaka po želji
- ulje za prženje po potrebi
Priprema
Oljušite krompire i luk, pa ih izrendajte, isperite u hladnoj vodi i stavite da se suši i cedi.
Potom stavite sve u veću činiju, pa dodajte jaje, brašno, so i sve lepo promešajte.
U većem tiganju na srednjoj temperaturi zagrejte ulje (neka bude visine oko pola centimetra). Uzmite smesu u količini po želji, idealno oko trećine šolje, i spuštajte u ulje. Silikonskom špatulom blago pritisnite da se poravna i dobije oblik američke palačinke.
Pržite s obe strane dok ne dobije zlatnožutu nijansu, pa kad se isprži ređajte po papirnom ubrusu da pusti višak masnoće.
Po želji pospite peršunom i služite uz kiselu pavlaku.