Bogata kremasta poslastica s dva fila i čokoladnom glazurom neobičnog je i savršenog ukusa — i sigurno će zadovoljiti čak i one najizbirljivije
Kombinacija mlečne i bele čokolade, dva bogata fila i prelivena kora zasigurno daju neverovatan spoj... Torta neobičnog naziva "Ptičje mleko" asocira na luksuz, a njen izgled je upravo takav — kao da je stigla iz poslastičarnice. Istina je takva da je, zapravo, možete napraviti vrlo jednostavno kod kuće, a topiće se u ustima...
Sastojci:
Za koru:
- 3 jajeta
- 125 g brašna
- 125 g šećera
-
50 g kakaoa
-
20 g istopljenog putera
-
kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 5 belanaca
- 300 g šećera u prahu
-
30 g kakaoa
-
20 g želatina
-
200 ml vode
Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 200 g bele čokolade
Priprema:
Jaja i šećer umutite, pa im dodajte brašno koje ste prosejali s kakaom i praškom za pecivo. Promešajte fino. Dodajte i otopljen puter, pa sjedinite i sipajte u kalup obložen pek-papriom (20 cm). Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Premažite mlekom (ili sirupom od karamele ako imate).
Mutite kratko belanca, pa im dodajte šećer i nastavite s mućenjem. Smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan dodajte kakao i lagano umeštajte.
Želatin pomešajte s vodom u dve činije (u svakoj po 10 grama želatina i 100 ml vode). Posle pet minuta sipajte svaki želatin u jedan fil (jedan u crni, drugi u beli). Mešajte.
Preko ispečene kore sipajte crni, pa beli fil. Izravnajte. Ostavite da se hladi u frižideru.
Rastopite čokolade. Prvo sipajte mlečnu u posudu, pa preko belu ionda prelijte tortu. Ostavite da se ohladi u frižideru još pola sata ili dok se ne stegne.