tako ukusan

Ne zna se da li je fil kremastiji ili biskvit mekaniji: Zimski KOKOS-ROLAT iz mašte sladokusaca (RECEPT)

Ako ste ljubitelj kokosa, onda obavezno isprobajte ovaj kremasti rolat koji će biti savršena zamena za kuglice ili tortu

foto: K-Smile love/Shutterstock

Obožavamo kolače koji nas podsećaju na kupovni Rafaelo, a često ih možemo i u sopstvenoj kuhinji pripremiti tako da budu još ukusniji i potpuno očaravajući za sve koji ih probaju...

 

Pored dobro poznatih kuglica i torte, podjednako ukusni su i slatki beli rolati s kokosom i kremom.

 

Ovaj zimski rolat obiluje kremastim filom, a zbog kokosa i lešnika zovu ga i Rafaelo rolatom!

 

 

Sastojci:

Za biskvit

 

  • 5 belanaca
  • 3 žumanca
  • 130 g šećera
  • 70 g brašna
  • 70 g kokosa
  • 50 ml ulja

 

Za fil

 

  • 7 žumanaca
  • 80 g šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 350 ml mleka
  • 150 ml kondenzovanog mleka
  • 80 g pečenih lešnika
  • 300 ml slatke pavlake
  • + 200 g kokosa

 

Priprema:

 

Šećer podelite na dva dela (od 60 i 70 grama). Sa 60 grama umutite belanca, a u odvojenoj posudi žumanca sa 70 grama šećera. Potom pomešajte obe smese i umutite još malo. Dodajte ulje i promeštajte lagano. Sjedinite kokos i brašno i dodajte u smesu.

 

Izliti u pleh obložen pek-papirom i peći na 170 stepeni oko 25 minuta.

 

Jaja, šećer i ekstrakt vanile umutite žicom. Dodajte skrob i mutite žicom. Mleko najpre zagrejte (oko deset minuta), pa dodajte u jaja i promešajte. 

 

Vratite u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Prekrijte i stavite u frižider da se hladi (na oko pola sata).

 

Sipajte kondenzovano mleko i umutite. Prethodno umutite 150 ml slatke pavlake i dodajte u smesu i još malo mutite. Premažite biskvit. Poređajte pečene lešnike i urolajte u rolat.

 

Ostavite da se ohladi u frižideru (oko 2 sata), pa ostatkom umućene slatke pavlake premažite rolat i pospite ga kokosom. Vratite da se prohladi još sat vremena.