Najpopularniji američki kolač — mekani i sočni čokoladni brauni — ima mnogo verzija, a ako nas pitate, ne može bolje od osvežavajućeg recepta s mentom koji oduševljava i ukusom, i mirisom, i izgledom.
Čokoladni brauni počeli su da se prave krajem 19. veka u Čikagu i od tada im popularnost ne jenjava! Ovaj slasni kolač, koji se obično služi posle ručka ili uz kafu, spada u poslastice koje se prave vrlo brzo i lako, uglavnom iz jedne činije, ne zahteva previše sastojaka, a pruža veličanstven ukusu (naročito ako preferirate čokoladne dezerte u odnosu na voćne!).
Proteklih godina imali smo priliku da vidimo mnogo interesantnih verzija braunija koje su napravljene, pa im neki dodaju osvežavajuće voćke poput jagoda i šljiva, neki obogate njihov ukus koštunjavim voćem, ali jedan od definitivno najlepših ovakvih kolača jeste mint brauni! U pitanju je verzija s ekstraktom nane, za koju ne sumnjamo da će postati vaš omiljeni kolač. A pravi se tako jednostavno!
Sastojci
Za koru:
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 70 grama šećera
- 90 grama putera
- 2 jajeta
- 100 grama mekog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 20 grama badema
Za fil:
- 2 kašike omekšalog putera
- 6 kašika krem-sira
- 2 kašike čvrsto umućenog šlaga
- 250 grama šećera u prahu
- 1/2 kašičice ekstrakta mente
- zelena boja za hranu
Za čokoladni sloj:
- 80 grama čvrsto umućenog šlaga
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 70 grama putera
Priprema
Kora
Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodati puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, čokoladu za kuvanje i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Potom dodati mlevene ili sitno seckane bademe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
Fil
U dubokoj činiji mikserom umutite omekšali puter i krem-sir dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte šlag i nastavite da mutite srednjom brzinom. Postepeno dodajte šećer u prahu i mutite sve vreme, pa dodajte i ekstrakt mente. Sipajte jestivu zelenu boju dok ne dobijete željenu nijansu. Mutite još nekoliko sekundi, pa prelijte preko kore. Stavite u frižider na najmanje jedan sat.
Čokoladni sloj
U većoj šerpi zagrejte sve sastojke za preliv na srenjoj vatri, neprestano mešajući, dok se svi ne istope i ne postanu glatki. Zatim sklonite s vatre i stavite da se hladi oko 15 minuta. Potom sipajte preko dobro ohlađenog fila. Odložite u frižider da se hladi nepokriveno dok se ne stegne.
Pre sečenja kocki ostavite da odstoji dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.