Ako niste ljubitelj mesa, a volite krompire i sir, obavezno probajte da ih ovako pripremite, ali možete ih jesti i kao najukusniji prilog.
(Skoro) svi volimo krompire, a ako uživate u siru, onda je ovo pravi recept za vas. Krompire možete ovako peći i kao prilog mesu, ali i kao zaseban obrok.
Svakako — uživaćete!
Sastojci:
- kilo krompira
- 250 g narendanog edamera/trapista/kačkavalja...
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 30 g maslaca
- 2 čena belog luka
- kašičica soli, biber...
- majčina dušica
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Maslac otopite i pomešajte ga sa pavlakom i izgnječenim belim lukom.
Krompir ogulite, pa nasecite na tanke kriške, a onda ih začinite.
Najpre u nauljenu vatrostalnu činiju ili pleh ređajte trećinu krompira, pa prelijte maslacem i pavlakom. Dodajte trećinu rendanog sira i malo majčine dušice.
Još jednom ponovite sa drugim slojem isti postupak, a treći sloj krompira samo prelijte maslacem i pavlakom.
Prekrijte folijom i pecite oko 50 do 60 minuta u rerni, pa izvadite i dospite ostatak sira. Pecite još 15-ak minuta dok se sav sir ne otopi.