Ne bacajte hranu!

Jeftino, ukusno i zasitno! 3 slasna jela koja možete da napravite od ostataka (RECEPTI)

Čak i pire krompir može da bude sastojak u nekom izdašnom i ukusnom jelu! Umesto da hrana završi u kanti za smeće, probajte neki od ovih recepata i iznenadićete se koliko je ponekad lako napraviti hranljiv obrok.

foto: stevemart/Shutterstock

Jeste li znali da se godišnje u Evropskoj uniji bacaju milioni tona hrane? To se može sprečiti, kako pažljivim čitanjem oznaka na namirnicama i razumevanjem šta one zapravo znače, tako i ekonomičnim pristupom kada se u kuhinji zadrže ostaci ručka koje znate da nećete pojesti.

 

Uštipci od pire-krompira

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • pola kilograma pire-krompira
  • 2 jajeta
  • 17 kašika brašna
  • 50 grama putera
  • prstohvat praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ulje po potrebi


Priprema


Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, u to izmrvite puter. Kad dobro promešajte, dodajte i pire-krompir, pa umesite rukama.
Razvucite deblje testo, pa secite čašom ili modlama oblike.
U dubljem tanjiru umutite jaja, pa svaki oblik umačite u jaje i potom pržite u dubokom ulju, s obe strane, dok ne porumene.


Pica od starog hleba

 

foto: Shutterstock, ampcool

Sastojci:

 

 

  • hleb sečen na kriške
  • 3 jajeta
  • kašika kisele pavlake
  • listići šunke po ukusu
  • listići kačkavalja po ukusu
  • šaka parmezana
  • so i biber po ukusu
  • origano po ukusu

 

Priprema


U dubljoj činiji umutite jaja, pa u to umešajte pavlaku. Sipajte so i biber po želji. Kada dobro promešate, umačite jednu po jednu krišku hleba, pa ih ređajte po nauljenoj vatrostalnoj posudi. Nakon što prekrijete dno, poređajte listiće šunke i kačkavalja, pa ponovo ređajte hleb umočen u jaja i pavlaku i tako dok ne potrošite sav materijal. Na kraju pospite parmezan i origanom po ukusu.


Salata od jaja

 

foto: Profimedia

Ako ste skuvali više jaja nego što vam je trebalo, obavezno probajte ovaj recept!


Sastojci:

 

  • kuvana jaja, koliko imate
  • makarone za onoliko osoba koliko će jesti
  • feta sir
  • 100 grama šunke
  • 5 kiselih krastavaca
  • malo majoneza
  • malo senfa

 

Priprema


Skuvajte makarone, pa ih pomešajte s kuvanim jajima sečenim na kockice. Tome dodajte sir i šunku sečene na kocke i kisele krastavce isečene na kolutiće. Potom prelijte majonezom i senfom po ukusu i dobro promešajte.