obavezno probajte

Protiv hemoroida koji krvare, obilnih menstruacija, krvarenja iz nosa... Biljka bez koje su mnogi čajevi nezamislivi

Ukoliko imate bilo koju tegobu koja podrazumeva krvarenje, čaj od jedne od najrasprostranjenijih biljaka u našoj zemlji mogao bi biti vaš najveći saveznik

foto: effective stock photos/Shutterstock

Biljka Capsella bursa-pastoris najpoznatija je kao rusomača, a naziva se na našim prostorima još i hoću-neću, devojačka trava, torbičica, tarčužak ili tobočica.

 

U pitanju je dvogodišnja biljka kojoj možda ne znate naziv, ali ste je videli bezbroj puta jer spada u zeljaste biljke iz porodice krstašica koje rastu i na livadama i pored puteva, a prepoznatljiva je po tankom i visokom stablu i listićima koji rastu retko i duž celog stabla, pa je mnogi koriste kada treba da naprave neki izbor tako što nabrajaju "hoću" i "neću" dok čupkaju listiće i onda odluče na osnovu poslednje reči. Ona cveta od marta do novembra i maltene je na svakom koraku u ovom periodu.


Malo je poznato, međutim, da rusomača nije korisna samo za opklade i igre, već ima lekovitu moć.

 

foto: newsony/shutterstock

Ona se, naime, primenjuje kod svih vrsta krvarenja, a dokazala se kao efikasna kod puknuća čira, obilnih i produženih menstrualnih krvarenja, krvarenja usled poremećenog ciklusa, hemoroida koji krvare, zatim kod krvarenja iz nosa, želuca i creva pa čak i kod rana. Koristi se i kod problema s krvnim pritiskom jer deluje tako što normalizuje i snižen i povišen, a pomaže i pri oboljenjima mišića, naročito u slučaju poteškoća s mišićima stezačima poput analnog mišića. Mnogi piju čaj od rusomače kod snažnih urinarnih infekcija, jer ima uroantiseptična svojstva.


Kako se priprema čaj od rusomače?


Jednu supenu kašiku rusomače prelijte s dva decilitra ključale vode, pa poklopite i ostavite da odstoji pola sata.


Pijte triput dnevno pre jela.