dragulj levantske kuhinje

Idealno za dane posta: Evo kako se pravi najukusniji i najbrži BABA GANUŠ (RECEPT)

Mešu ukusima arapskog sveta posebno se izdvaja svetski poznati namaz jedinstvenog i vrlo bogatog ukusa koji se, zapravo, pravi daleko lakše nego što mnogi misle

foto: IriGri/Shutterstock

Baba ganuš (بابا غنوج) jeste krem ili namaz u čijoj je osnovi plavi patlidžan i koji je vrlo popularan u Libanu, Iraku, Siriji, Jeremeniji, Izraelu, Jordanu, Libiji i Egiptu, proteklih decenija uspeo je da osvoji svet.


Obično se njegov naziv prevodi kao "tata koketerije", "razmaženi stari tata" ili "brižni tata", a u različitim zemljama se prave različite varijante ovog namaza. U kuhinjama istočne Arabije koriste se korijander i kumin, a u plavi patlidžan se negde kuva, a negde peče pre pripreme.


Mi vam predstavljamo recept koji je najpopularniji u svetu.

 

Sastojci:

 

  • 2 plava patlidžana manje ili srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike soka od limuna
  • 60 grama tahini paste
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • na vrh kašičice kumina
  • 2 kašike bobica nara
  • so po ukusu, prstohvat mlevene paprike

 

Priprema


Ispeći patlidžan na roštilju ili u rerni, pa oljuštiti i staviti da se ocedi. Nakon toga sitno ga iseckati i izgnječiti zadnjom stranom viljuške. Potom patlidžanu dodati tahini, ulje, sitno seckan beli luk, kumin, mlevenu papriku, sok od limuna, pa posoliti i sve dobro promešati. Dodati peršun, pa posuti bobicama bara. Po želji dekorisati listićima sveže nane.


Služiti uz lepinje, pite ili kao prilog uz glavno jelo.