Kupus je povrće koje ima niske kalorijske, a visoke biloške vrednosti. U njemu najviše ima vitamina C, beta-karotena kao i minerali - kalijum, gvožđe, sumpor, magnezijum, bakar...
Iako ovoga puta koristimo sveži kupus, nemojte zaboraviti da ukoliko volite ovo povrće možete konzumirati i kiseli kupus koji je bogat pre svega vitaminom C. Mnogi nutruicionisti ga preporučuju u ishrani jer ima mnogo blagodeti.
― To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo preseći ― istakla je na K1 nutricionistkinja Branka Mirković.
Sastojci:
- glavica kupusa
- 4 jaja
- šolja brašna
- malinovo ulje
- 2 vezice mladog luka (7-8 komada)
- 200 dl vode
- soja sos
- malo peršuna
Priprema:
Pre svega operite kupus i očistite ga od trulih liski, a zatim isto uradite i sa mladim lukom koge treba očistite od žilica i peruški koje nisu vitalne.
Zatim sitno iseckajte kupus i mladi luk i stavite u jednu posudu dok pripremate sastojke koje ćete pomešati sa prethodno iseckanim lukom i kupusom.
Dakle, razbijte jaja, dodajte vodu u njih, a zatim i brašno, ali tako da se ne prave grudvice. Nakon toga dodajte povrće i dobro promešajte.
Nakon toga dobro ugrejte tiganj i podmažite maslinovim uljem. Onda polako smesu stavljajte u tiganj i zapecite sa obe strane.
Kada budete servirali, možete pljeskavice od povrća preliti soja sosom.