hranljivo

U zimskom periodu jedete hranu punu vitamina: Recept za pljeskavice sa kupusom i mladim lukom koje donose zdravlje

Kupus je povrće koje ima niske kalorijske, a visoke biloške vrednosti. U njemu najviše ima vitamina C, beta-karotena kao i minerali - kalijum, gvožđe, sumpor, magnezijum, bakar... 

foto: Shutterstock/kai keisuke

Iako ovoga puta koristimo sveži kupus, nemojte zaboraviti da ukoliko volite ovo povrće možete konzumirati i kiseli kupus koji je bogat pre svega vitaminom C. Mnogi nutruicionisti ga preporučuju u ishrani jer ima mnogo blagodeti. 

 

To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo preseći ― istakla je na K1 nutricionistkinja Branka Mirković.

 

Sastojci: 

 

  • glavica kupusa
  • 4 jaja
  • šolja brašna
  • malinovo ulje
  • 2 vezice mladog luka (7-8 komada)
  • 200 dl vode
  • soja sos 
  • malo peršuna

 

 

Priprema:

 

Pre svega operite kupus i očistite ga od trulih liski, a zatim isto uradite i sa mladim lukom koge treba očistite od žilica i peruški koje nisu vitalne. 

 

Zatim sitno iseckajte kupus i mladi luk i stavite u jednu posudu dok pripremate sastojke koje ćete pomešati sa prethodno iseckanim lukom i kupusom. 

 

Dakle, razbijte jaja, dodajte vodu u njih, a zatim i brašno, ali tako da se ne prave grudvice. Nakon toga dodajte povrće i dobro promešajte. 

 

Nakon toga dobro ugrejte tiganj i podmažite maslinovim uljem. Onda polako smesu stavljajte u tiganj i zapecite sa obe strane. 

 

Kada budete servirali, možete pljeskavice od povrća preliti soja sosom.