Tradicionalni persijski kolač spada u red poslastica čija je priprema veoma jednostavna, a ukus jedinstven i potpuno nesvakidašnji.
Poznat još kao sohan alva, ovaj neobični kolač je jedan od omiljenih dezerta na jugu Azije, gde se pravi na razne načine. Korene, međutim, vuče iz Persije, a reč sohan ima više značenja — na sanskritu znači "lepog izgleda", a na arapskom "zvezda".
Veruje se da je ova poslastica drevna, a ono što je sigurno jeste da je uveliko pravljena u 18. veku u čuvenoj poslastičarnici "Gantevala" u današnjem Starom Delhiju.
Postoje razne varijante sohana, a ova je najjednostavnija.
Sastojci:
- 3 kašike maslaca
- 2 kašike meda
- 110 grama seckanih badema ili pistaća
- pola kašičice šafrana
- 160 grama badema ili pistaća
- 2 kašike vruće vode
- 160 grama šećera
Priprema
Polako topite maslac na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, pa dodajte med, šećer i seckane bademe ili pistaće.
U vrućoj vodi rastopite šafran, pa mu dodajte prethodnu smesu i sklonite s ringle.
U pleh za pečenje kašikom sipajte ovu mešavinu i u svako parče utisnite po jedan badem ili pistać i pstavite da se hladi.