obavezno probajte

Ljubiteljima karamela će poći voda na usta: Božanstveni SOHAN, iranski kolač koji je očarao planetu (RECEPT)

Tradicionalni persijski kolač spada u red poslastica čija je priprema veoma jednostavna, a ukus jedinstven i potpuno nesvakidašnji.

foto: Love Ly/Shutterstock

Poznat još kao sohan alva, ovaj neobični kolač je jedan od omiljenih dezerta na jugu Azije, gde se pravi na razne načine. Korene, međutim, vuče iz Persije, a reč sohan ima više značenja — na sanskritu znači "lepog izgleda", a na arapskom "zvezda".


Veruje se da je ova poslastica drevna, a ono što je sigurno jeste da je uveliko pravljena u 18. veku u čuvenoj poslastičarnici "Gantevala" u današnjem Starom Delhiju.


Postoje razne varijante sohana, a ova je najjednostavnija.

 

Sastojci:

 

  • 3 kašike maslaca
  • 2 kašike meda
  • 110 grama seckanih badema ili pistaća
  • pola kašičice šafrana
  • 160 grama badema ili pistaća
  • 2 kašike vruće vode
  • 160 grama šećera


Priprema


Polako topite maslac na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, pa dodajte med, šećer i seckane bademe ili pistaće.


U vrućoj vodi rastopite šafran, pa mu dodajte prethodnu smesu i sklonite s ringle.


U pleh za pečenje kašikom sipajte ovu mešavinu i u svako parče utisnite po jedan badem ili pistać i pstavite da se hladi.