njam njam

Nešto drugačiji način spremanja omiljenog jela: Svako domaćinstvo treba da proba najdivnije SLATKE KIFLICE

Kiflice mogu biti slane i slatke, sve zavisi od vaših preferencija, odnosno toga šta najviše volite. Od testa u obliku kruga vi birate da li ćete napraviti male ili veće zalogaje koji će vas svojim ukusom očarati. 

foto: Profimedia

Kiflice koje budete napravili možete filovati pekmezom po želji koji spada u zimnicu, tj. tradicionalnu voćnu poslasticu koja se od džema razlikuje zbog dužeg kuvanja i svoje gustine, što utiče na trajnost ove namirnice. 

 

Sastojci:

 

  • 500 ml mleka
  • 3 jajeta
  • 300 ml ulja
  • 1 kg brašna
  • 1 malu kašičicu soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 margarin
  • 50 g svežeg kvasca
  • pekmez po želji

 

 

Priprema:

 

Prvo je potrebno da zagrejete mleko. Kada se ono blago zagreje u njega dodati prstohvat soli, prstohvat šećera i kvasac, a zatim sve to dobro promešati i ostaviti da nadođe. 

 

Dok čekate da smesa nadođe, vreme je da pomešate sledeće sastojke - ulje, jaja i ostatak šećera i soli, a onda dodajte nadošlu smesu. 

 

Nakon toga u smesu postepeno dodajite brašno i zamesite sve. Kada sjedinite sastojke, ostavite testo na toplom mestu da nadođe oko 30 minuta. 

 

Kada testo nadođe potrebno ga je podeliti na tri dela, a zatim sve delove razvući oklagijom, ali da dobijete okrugao oblik, debljine 2 mm. Nožem isecite na 12 delova ili na više ukoliko želite manje kiflice. 

 

Zatim istopite 50 g margarina, i premažite unutrašnjost kiflica, a nakon toga ih nafilujte omiljenim pekmezom, pa ih onda urolajte. 

 

Složite ih u pleh koji ste premazali margarinom i ostavite na toplom mestu tridesetak minuta. 

 

Posle toga kiflice premažite umućenim jajetom i zatim pecite u rerni na 200 stepeni oko 18 minuta.