vredi probati

Ispuniće vaš dom svojim bogatim mirisom: Zapečenom krompiru sa povrćem i sirom nećete odoleti

Krompir je jedna od najznačajnijih namirnica u ljudskoj ishrani. Pored kukuruza, pšenice i pirinča on je jedna od najrasprostranjenijih biljaka na celom svetu. Može da raste na svim geografskim dužinama te zahteva minimalan tretman, a njegove dobrobiti su velike.

foto: Shutterstock/Afanasieva

Pored toga što je krompir bio zaslužan za nestanak gladi u Evropi, on je i lekovita biljka, te je neka od njegovih blagodeti to što sprečava izbijanje pliha usled opekotina itd...

 

Sastojci: 

 

  • 1 kg krompira
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 50 ml ulja
  • 2 čena belog luka
  • vezica bosiljka
  • 300 g tvrdog sira
  • 6 glavica manjeg luka
  • 500 g šampinjona
  • 6 maslina
  • 200g tikvica
  • sveža crvena paprika
  • kašika začina C

 

 

Priprema: 

 

Prvo je neophpodno da krompir u ljusci kuvate oko 30 minuta. 

 

Dok se krompir sprema, vreme je da pripremite povrće. Najpre propržte šampinjone, tikvice isečene na krugove, luk, masline i zgnječeni beli luk. Kada sve to sredite, vreme je da sastojke ređate u vatrostalnu posudu. 

 

Kada oljuštite krompir izrežite ga na komada, a zatim u njega dodajte začin C, malo maslinovog ulja i dobro promešajte! Nakon toga ga ređajte u nauljeni vatrostalnu posudu, pa onda dodajte proprženo povrće i sve to pospite krupno rendanim sirom. 

 

Pecite 15 minuta na 200 stepeni.