Ako ne možete da shvatite zašto vaša piletina nije onakva kakvu ste očekivali, možda je niste pravilno začinili. Ili možda niste sigurni kada je dovoljno kuvana. A možda je greška nastala još u trenutku kada ste je izvadili iz zamrzivača.
Piletina je vrlo prilagodljivo meso, jer se može pripremati na najrazličitije načine: od pečenja i grilovanja, preko prženja, do kuvanja i dinstanja. Zbog toga se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Povrh svega, nije mnogo skupa i zato je dobro imati je pri ruci u svojoj kuhinji.
Iako je verovatno najpopularnija među mesnim proizvodima, jedna je od onih koje ljudi često pogrešno pripremaju.
Ako ne možete da shvatite zašto vaša piletina nije onakva kakvu ste očekivali, možda je niste pravilno začinili. Ili možda niste sigurni kada je dovoljno kuvana. A možda je greška nastala još u trenutku kada ste je izvadili iz zamrzivača.
Ovo su najčešće greške na koje treba da obratite pažnju.
Odmrzavanje
Ako izvadite meso iz zamrzivača i ostavite ga da se odmrzne na radnoj površini ili slično, pogrešili ste u startu. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi može biti vrlo opasno, jer tako možete pospešiti razvoj bakterija na mesu, uključujući ešerihiju koli i salmonelu. Umesto toga, napunite jednu posudu hladnom vodom i stavite piletinu da se u njoj odmrzne. Takođe, ukoliko piletinu čuvate u frižideru, nemojte je odmah zagrevati, jer će se u tom slučaju neravnomerno peći ili kuvati. Ostavite je bar 15 minuta na sobnoj temperaturi.
Začinjavanje
So možete dodati i na kraju kuvanja, ali to uopšte neće dati ukus piletini. Kada pečete piletinu, najbolje je posoliti ispod kožice. Zapamtite da dodavanje soli i bibera nije jedini način da začinite ovo meso. Na primer, ukoliko lagano rasporedite puter i limun po piletini, dobićete odličan ukus koji će vam se sigurno dopasti.
Grilovanje
Još jedan način da upropastite piletinu jeste da je direktno izložite izvoru toplote. Ovakvim načinom pripreme, piletina može totalno da izgori spolja, dok će unutra ostati nedopečena. Kada je reč o grilovanju, najbolji ukus dobićete ukoliko svako parče piletine istrljate mešavinom soli, smeđeg šećera i aleve paprike koju ste prethodno pripremili.
Pretrpavanje tiganja
Većina ljudi stavi što više piletine u tiganj da bi se što pre spremila. Tako zapravo zadržavate toplotu ispod mesa, pa se piletina ne peče kako treba. Takođe, ljudi mahom okreću piletinu previše često dok je pripremaju na tiganju. Jedan od znakova da ne treba još da prevrćete piletinu jeste ukoliko vam hvataljka i malo zapinje kada pokušate da je podvučete pod parče mesa.
Hlađenje
Ukoliko počnete da sečete meso čim ste ga sklonili sa vatre, ono će ispustiti sav saft koji se u njemu nalazi i vaša piletina će biti suva. Ako su u pitanju mali parčići piletine, sačekajte pet minuta pre nego što počnete da je sečete. Sa druge strane, celo pečeno pile zahteva oko 20 do 30 minuta “odmora” nakon pečenja.