Za pripremu ovog jela ne treba vam više od pola sata, a možete biti sigurni da ćete dobiti vrlo ukusan obrok koji će vas dugo držati sitima!
Jedno od najpopularnijih jela na svetu nastalo je u Španiji, ali je i te kako zastupljeno u kineskoj tradicionalnoj kuhinji.
Sastojci:
- 250 grama pirinča
- 300 grama šampinjona
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 180 mililitara belog vina
- 2 kašičice soli
- pola kašičice bibera
- 1 kašika putera
- 3 kašike rendanog parmezana
- 1 kašika svežeg peršuna
- origano po želji
Priprema
Dobro oprati i očistiti šampinjone, pa ih staviti na ubrus da se ocede. Odseći drške i staviti ih sa strane. Isprati pirinač.
Pre nego što počnete s pripremom rižota, napravite bujon od drški pečurki tako što ćete ih kuvati 20-ak minuta u pola litra do litar vode, pa skloniti da se hladi.
Propržiti u dubokom tiganju sitno seckan crni i beli luk na ulju, pa dodati iseckane "šeširiće" šampinjona, biber i so. Potom staviti i pirinač, pa posle dva minuta sipati i belo vino.
Staviti da se krčka uz neprestano mešanje, a kad vino ispari s vremena na vreme kutlačom dodavati bujon, sve dok pirinač ne bude sasvim mekan, ali ne previše ― jelo treba da bude kremasto, ali sam pirinač ne. Ne morate da iskoristite sav bujon, već koliko vam je dovoljno. Dodati i puter i mešati dok se ne istopi, pa sipati i peršun i parmezan i, ako želite, origano.