Uz ovaj precizan recept čak i početnici će uspeti da zamese ukusan hleb, a porodica će biti ponosna na vaš trud.
Kupovni hleb i peciva sadrže nekoliko pojačivača ukusa, aditive i konzervanse te za svakodnevnu upotrebu nisu potpuno bezopasni, ali mi donosimo recept koji će oduševiti čitavu porodicu, a svojom slašću ovaj hleb će postati pravi izbor uz doručak, ručak i večeru.
Sastojci:
800 grama brašna
200 ml mlake vode
kocka svežeg kvasca
5 kašika masti (najbolje bi bilo od magulice)
3 kašičice kalijumove soli
2 kašičice šećera od trske
Priprema:
U toploj vodi sa dodatkom šećera rastopiti i podići kvasac, a u drugu posudu sipati brašno, so, šećer, mast, pripremljeni kvasac i mlaku vodu. Zamesiti testo i ostaviti ga pola sata da naraste. Kada naraste premestiti ga još jednom i staviti u kalup za hleb. Peći ga 30 minuta na 180 stepeni.
Ukusan, domaći hleb možete služiti uz namaze, salate i suhomesnate proizvode kako biste osetili pravu aromu i ukus.