Pored toga što ćete jutarnje ispijanje kafe pretvoriti u poseban ritual i meditaciju koji će vam pomoći da se opustite, ovo je, kažu stručnjaci, odličan način da konačno iz nje izbacite šećer
Pokušavate da konzumirate manje šećera, pa ste odlučili da postepeno smanjujete količinu šećera u kafi? Ovo je veoma, veoma loša ideja, pokazao je nedavno sproveden eksperiment!
Stručnjaci Univerziteta u Minesoti sproveli su nedavno istraživanje u kojem je učestvovalo 127-oro ljudi podeljenih u tri grupe.
Članovi jedne grupe su dve nedelje pili kafu sa sve manje i manje šećera, dok su članovi druge u ovom napitku uživali uz primenu metode majndfulnes (potpune svesnosti, u ovom slučaju ukusa, kiselosti, slatkoće i sl). Treća grupa je pila isključivo gorku kafu bez ikakve dodatne strategije.
Naučnici su očekivali da će postepeno smanjenje unosa šećera biti najkorisnije, ali ispostavilo da je majndfulnes najbolji pristup u dugoročnom izbacivanju šećera.
― Učesnici iz svih grupa su značajno više pili kafu bez šećera u narednih šest meseci, ali grupa koja je primenila majndfulnes je imala najbolji učinak ― ističu autori ove studije.
Najlošiji rezultat imali su oni koji su postepeno smanjivali količnu šećera.
― Započinjanje promene je relativno lako, ali je održavanje gotovo nemoguće ― dodaje Riči Lene, jedan od autora.
- Kako sprovesti u delo majndfulnes pri ispijanju kafe?
― Zvuči kao oksimoron meditirati uz kafu ― kaže Glorija Čedvik, autorka knjige "Zen kafa: Vodič kroz majndful meditaciju". ― Kafa vas čini živahnim, a meditacija vas smiruje.
Ipak, ona ističe da je to moguće, ovo su glavne smernice:
- fokusirajte se na toplinu, na paru koja se diše iznad šolje
- razmislite o tome kakav je osećaj šoljice u vašim rukama
- Kad uzmete gutljaj, obratite pažnju na ukus
- dok gutate, fokusirajte se na toplinu koja klizi niz grlo
― Usredređivanjem na kafu činite taj trenutak posebnim za meditaciju i to vas može opustiti ― smatra Čedvikova.