jednostavno ― čarobno!

Da li je ovo NAJLEPŠI KOLAČ NA SVETU? Italijanska PANAKOTA S KAFOM je kremasto zadovoljstvo koje se pamti (RECEPT)

Neodoljivi dezert od slatkog krema može se praviti od voća i od brojnih drugih ukusa, ali uz kaficu nema boljeg izbora od ove verzije

foto: Shutterstock

Kolač pod nazivom panakota (panna cotta) pojavio se u italijanskim kuvarima tek šezdesetih godina prošlog veka, ali je vrlo brzo i lako zavladao svetom. On je lagan, kremast, sladak, ukusan, a pravi se veoma lako. Ako u odnosu na voćne, preferirate mlečne ukuse, ovaj slatkiš morate da probate!

 

  • Sastojci:

 

  • 300 mililitara slatke pavlake
  • 100 mililitara mleka
  • 80 grama šećera
  • 3 listića želatina
  • 120 mililitara jake kafe po želji
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • rendana čokolada, kakao, zrna kafe... za dekoraciju

 

  • Priprema

 

Stavite želatin u listićima u hladnu vodu na 10 minuta.


Zagrejte mleko, slatku pavlaku i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok se ne šećer ne istopi i sve dobro ne sjedini. Dodajte kafu i vanilu, dobro promešajte, pa sklonite ringle.


Iscedite listiće želatina i stavite ih u mešavinu, pa dobro promešajte.
Sipajte sve u čaše u kojima ćete servirati kolač i stavite u frižider, gde će odstojati tokom noći.


Pre nego što poslužite pospite rendanom čokoladom, kakaoom i ukrasite uz jedno do dva zrna kafe.