saznajte

Da li znate da orgazam ima svoje loše strane? Ako vam se jave OVI simptomi, vi imate NUSPOJAVE nakon užitka

Naučnici ovo opisuju kao "periorgazmični fenomen" prema pisanjima časopisa Sexual Medicine Reviews

foto: Shutterstock

Za orgazam sigurno vezujete osećanja kao što su zadovoljstvo, uživanje i sl, ali iznenadiće vas to da orgazam može imati i svoje nuspojave.

 

Orgazam naučnisi definišu kao vrhunac seksualne stimulacije pri čemu se osećaj može prostirati kroz celo telo, karlicu, izazivati osećaje sreće, zadovoljstva, ali i mogu se javiti i neželjena dejstva kao što su npr. slučajevi halucinacije, prehlada, slabost...

 

Neke od nuspojava orgazma su:

 

  • Slučaj halucinacija identifikuju se najčešće kod žena, a primećuju se situacije kao što su napuštanje tela, ulazak u crtani film, osećaj leta..
  • Nakon ejakulacije kod muškaraca se mogu javiti stanja nalik gripu
  • Orgazmolepsija je pojava koja je u vezi sa orgaznom i definisana je 1928. godine i u vezi je sa poremećajima spavanja. Simptomi traju manje od 30 sekundi i javlja se potpuni gubitak kontrole mišića
  • Plakanje nakon seksa simptom je nečega što se naziva postkoitalna disforija, konstelacija efekata nakon seksa koji uključuju plačljivost, melanholična osećanja, depresiju, anksioznost ili uznemirenost. Mogu se pojaviti i do sat vremena nakon seksa i često se javljaju u stabilnim odnosima, kažu istraživači.
  • Može se javiti i bol kod žena, a ni muškarci nisu imuni, posebno oni sa hroničnim oboljenjem prostate
  • Glavobolje uzrokovane orgazmom spadaju u drugu vrstu glavobolje: one koje su bilateralne, eksplozivne i izazvane su nekom vrstom uzbuđenja.