pitanje

IMAMO ISTU KUĆU, KREDIT, DECU, NE MOGU DA ODEM — A MISLIM NA DRUGOG: Šta ako je brak dobar, ali seksualni život loš?

1

Loš seks može da se vrti oko nedostatka emocionalne povezanosti, kompatibilnosti i komunikacije...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nova serija na platformi Netflix pod nazivom Sex/Life, sudeći po dnevnim top-listama, već danima je najgledanija u Srbiji. U pitanju je serija čija radnja se vrti oko života Bili, mlade žene koja na prvi pogled ima sve što se poželeti može: dvoje divne dece, kuću iz snova, prelepog, vernog, dobroćudnog i uspešnog muža... Ali, nešto joj fali. Iako bi joj pozavidele mnoge, mnoge žene na svemu lepom što ima u životu, Bili piše dnevnik i mislima se svakodnevno vraća u prošlost — svom opasnom bivšem momku koji ju je toliko puta izdao i povredio. 

 

I zbog čega ona toliko razmišlja o njemu? Život mame u predgrađu je miran, bez trzavica, svađa, ona je koncentrisana na odgajanje i odrastanje dece, ali jedna stvar joj je u glavi: neverovatan seksualni život koji je imala sa njim.

 

Suprug joj pruža sve što jednoj ženi na prvi pogled treba, osim te strane — njihov seksualni život je jako loš.

 

Bili kreće na vrtoglavi put prebiranja po uspomenama, mešanja starog i novog života, ali i preispitivanja dosadašnjih odluka.

 

Ova serija je, zapravo, potegla večito pitanje: koliko je seksualni život važan? Može li po svemu savršen brak da bude loš samo ako je i seks loš?

 

 

Kolumnistkinja Luisa Tem smatra da seksualna nekompatibilnost znači da par ne može biti sasvim blizak na više nivoa, čak i kada se iskreno vole i obožavaju. Dok su neki problemi poput različitih seksualnih preferencija lako rešivi, duboki problemi nekada traže i profesionalnu pomoć. I to nikako nije sramota!

 

Loš seks može da se vrti oko nedostatka emocionalne povezanosti, kompatibilnosti i komunikacije, kaže seksualni i ljubavni terapeut Lisa Torni.

 

Danijel (52) iz Australije progovorila je o svom lošem seksualnom životu.

 

Udala sam se za ljubav svog života. Seks je u početku bio odličan i lak, ali to je sad davna uspomena. Moj muž je najbolji čovek na svetu, ali godinama nismo bili intimni, i to zato što on ne želi. Sramota me je, kako da kažem to nekom? Razmišljala sam da ga napustim, ali živimo u istoj kući, imamo kredit, kako samo da odem...

 

Stručnjaci tvrde da je najlošija odluka, kada je seksualni život u zapećku, okretanje novim ili starim partnerima koji mogu ispuniti tu prazninu. Isto tako, savetuju da ne ostajete u braku po svaku cenu. Probajte, najpre, sa redovnim, učestalim razgovorima o tome šta vam smeta i šta biste menjali. Ukoliko je komunikacija izuzetno loša i niste u stanju da iskrenošću poboljšate odnos, treba potražiti pomoć trećeg lica.

 

Ne zaboravite da je nedostatak intime, ili to ako je ona pak loša, problem koji ne treba zapostaviti. 

 

  • Pričajte sa partnerom o problemu. Zapamtite da nikad nije problem samo u jednoj osobi.
  • Dajte partneru šansu da kaže šta ima i neka on vas čuje, ali iskreno.
  • Napravite mesta u rasporedu za seks, koliko god da ste zauzeti, i govorite partneru šta vam prija, a šta ne.
  • Mali koraci su najbitniji, vodite računa o sitnicama, ništa se ne menja preko noći. Ne odustajte lako.

 

 

makonda-tracker