Kao prilog ili samo nešto zdravija grickalica ― ovakav način pripreme tikvica sigurno će vam se dopasti
Iznenadićete se koliko je jednostavno! Ako obožavate ukus tikvica i želite da probate različita jela od ovog povrća, jednostavno ne smete da propustite ovako pripremljen čips.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 100 grama brašna
- maslinovo ulje
- so, vegeta, origano
Priprema
Mlade tikvice ne morate da ljuštite, a ako se kupili nešto starije onda ih obavezno oljuštite, pa isecite na tanke kriške, posolite i ostavite najmanje pola sata da puste vodu.
U čistu veliku kesu za zamrzivač ili običnu plastičnu kesu iz prodavnice sipati brašno, so, po želji vegetu i origano, pa ubaciti iseckane kolutiće tikvica i zavezati čvor. Potom dobro protresti kesu kako bi vlažne tikvice pokupile začine.
Zagrejati ulje u dubljem tiganju, a pored staviti šerpicu hladne vode. Umakati kolutić po kolutić ― najpre u vodu, pa malo pustiti da se ocedi voda, pa umočiti u ulje i pržiti vrlo kratko. Ulje ne bi trebalo da prska više nego prilikom običnog pohovanja, ali imajte pri ruci poklopac tiganja.
Služite uz pavlaku ili kečap, idealno uz caciki.