topi se u ustima

PAŠA LOKUM — POSLASTICA PO UKUSU SULTANA: Turska SLATKA SARMA je božanstven spoj kokosa, kakaoa i mleka (RECEPT)

Predstavljamo vam recept za neodoljiv dezert po kojem je turska kuhinja nadaleko poznata

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • litar mleka
  • 150 grama šećera
  • 70 grama brašna
  • 50 grama margarina ili maslaca
  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama kakaoa
  • 100 grama gustina
  • 200-300 grama kokosovog brašna
  • po želji čokolada ili mleveno koštunjavo voće za posipanje


Priprema


U jednoj dubljoj posudi pomešajte brašno, šećer i gustin, pa sipajte oko 200 mililitara mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva. Potom sve spremite kao puding — kad mleko proključa, sklonite ga s vatre, dodajte smesu iz duboke posude i vratite na ringlu uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte 50 grama margarina ili maslaca.


Jedan veliki pleh pospite kokosovim brašnom po celom dnu, i to ravnomerno. Dok je još vruća skuvana smesa, izlijte je na pleh preko kokosa, takođe ravnomerno. Ostavite da se hladi najmanje pola sata.


U odvojenu posudu umutite 200 mililitara slatke pavlake, pa je premažite preko smese u plehu (nakon što se ohladi!). Po želji možete posudite mrvice čokolade ili mlevene bademe, orahe, lešnike... Potom isecite smesu na vertikalne trake široke najmanje pet centimetara, a ne više od osam, i to po široj strani pleha, pa raseći jednom horizontalno, odnosno prepoloviti trake. Nakon toga zarolajte traku u rolnicu, ali budite vrlo oprezni i nežni kako ne bi pukla. Kako rolate, obratite pažnju da pokupite i kokos sa dna pleha.

 

foto: Shutterstock