poješćete ga u slast

SAVRŠENO ZAČINJENI I DINSTANI KUPUS S PILETINOM: Brzi i lagani letnji ručak koji će se dopada svima (RECEPT)

Čak i ako obično izbegavate kupus, ovaj ukus će vam se dopasti, a zdrav i bogat ručak imaćete za samo pola sata

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 800 grama svežeg kupusa
  • 200 mililitara vrele vode
  • 1/2 kilograma belog pilećeg mesa
  • 200 grama crnog luka
  • 100 grama šargarepe
  • 2 kašike paradajz-pirea
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice crnog mlevenog bibera
  • 1/2 vezice peršuna
  • 80 mililitara ulja


Priprema


Sladak kupus preseći na četvrtine, pa svaku četvrtinu iseći na trake malo deblje nego kada se seče za salatu. Pileće meso iseći na kocke. Crni luk sitno iseckati a šargarepu narendati krupno.


U odgovarajuću dublju posudu sa nelepljivim dnom sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti pileće meso i pržiti ga na jačoj vatri, uz okretanje, oko pet minuta. Smanjiti temperaturu na srednju jačinu i ubaciti iseckani crni luk. Promešati i dinstati, uz povremeno mešanje, dva minuta. Zatim dodati šargarepu, promešati i pržiti još dva minuta.


Dodati paradajz pire, sipati vrelu vodu i sve dobro promešati. Na površinu staviti sav kupus, poklopiti posudu i na tihu temperaturu kuvati 15 minuta. Zatim skloniti poklopac, posuti papriku, suvi biljni začin i mleveni biber, promešati dobro da se kupus sjedini sa ostalim sastojcima i ostaviti da se krčka bez poklopca oko 10 minuta.


Probati da li treba dodati još šta od začina, ubaciti iseckani peršun, promešati i skloniti sa vatre.