Domaće jagode već posle dan ili dva počnu da trule i prestaju da budu toliko privlačne...
Međutim, postoji jedan super trik, zahvaljujući kome će vam jagode ostati sveže danima. Jako je jednostavan, ali provereno deluje.
Dakle, kada kupite jagode, dobro ih operite i osušite papirnim ubrusom. Onda ih obavezno stavite u staklenu posudu na čije dno ste stavili ubrus, koji će pokupiti višak vlage zbog kojeg će jagode dugo ostati sveže i neće postati gnjecave.
Sad kadaznate kako da ih sačuvate, morate da znate kao da izaberete one prave, domaće!
Domaće jagode su svežije, jer nisu prošle dugačak transport, ali i brže propadaju jer imaju manje pesticida. Takođe, one su iste boje i spolja i iznuta, te imaju puno semenki i veoma su sitne, dok su kod uvoznih semenke sitnije i ređe.
Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.
Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke — na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana.
Inače, preporuka je da u ovim prolećnim danima jagode jedete svakodnevno, jer antioksidansi kojima ovo voće obiluje štiti naš organizam od raznih oboljenja.